Fotoquiz Amsterdam - Theo Bakker's Domein

Theo Bakker's DomeinHieronder staan drie historische foto's of prenten van topografische situaties in Amsterdam en u raadt om welke gebouw, straat, plein, gracht, enz. het gaat. Hieronder staat ook een link, waarmee u de oplossing kunt doorsturen. De foto's of prenten komen uit de rijke collectie van het Stadsarchief Amsterdam. De keuze ligt in principe binnen de Singelgracht of ik ben van mening dat een beetje Amsterdammer de situatie moet herkennen. Als de afbeelding van buiten de Singelgracht is zal dat uitdrukkelijk vermeld worden.

Hieronder drie historische foto's voor week 30. Eén punt per goed antwoord in de competitie die tot week 51 duurt. Stuur uw oplossing vóór volgende week vrijdag via deze link.

1.

 

2.

 

3.

 

De oplossing van vorige week

1.

Plantage Middenlaan ter hoogte van Artis. Het gebrouw rechts is het eerste gebouw van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Artis Natura Magistra. Maar die brug?
Die ligt over de Nieuwe Prinsengracht, die oorspronkelijk van de Amstel tot de Rapenburgergracht (Entrepotdok) doorliep en daar eindigde met een sluis. In 1864 werd het deel van deze gracht gedempt tussen Muidergracht en Entrepotdok. Het eerste stukje heet nu Plantage Westermanlaan, waar ooit het Panorama stond. De rest werd niet helemaal gedempt maar vromt nu een vijftal vijvers op het grondgebied van dierentuin Artis. En zo oud is deze dus. Een beknopte verhaal over Artis komt voor in de PDF over de Plantage.

2.

Westerdok met rechts de oever van het Realeneiland. De straat heet Zandhoek.
Over de Westelijke Eilanden kan je uren vertellen. Lees het bij gelegenheid nog eens door in de PDF.

3.

Ja maar..., dames en heren! Dit is het Damrak, voordat dit tussen 1873 en '75 verbreed werd.
Natuurlijk is Op 't Water of Het Water goed gerekend en om precies te zijn zelfs beter. Damrak ging 't hier heten ná de verbreding.

 

 

 

 

 

Carol vaart weer

...door de Oudeschans (heet 't water wel zo?) en wil net de Waalseilandgracht indraaien maar een rondvaartboot heeft voorrang. Op de achtergond huizen op de Kromme Waal.

Hier heet alles anders; het water dus Waalseilandgracht en de kade links Kromme Waal. De andere oever heet echter Binnenkant.
Ik heb geen idee wanneer het gebruik geworden is de kaden naar het water te noemen. Dat was zelden of nooit in Amsterdam. Je woonde aan een gracht of Burgwal maar de kade had vaak een andere naam, bijvoorbeeld naar de markt die er gehouden werd.

Als die vermaledijde rondvaartboot niet voor die brug had gevaren had u dat wangedrocht van een brug van architect J.M. van der Meij vast herkend. Omdat zijn Scheepvaarthuis zo'n succes was gebleken mocht hij ook de brug tussen de Bantamstraten vervangen. Toen hij klaar was bleek dat het fraaie Scheepvaarthuis niet voor niets door een heel team architecten en kunstenaars - die later naam zouden maken als de Amsterdamse School - ontworpen was. Die hebben de nodige invloed op het eindresultaat gehad. Van der Meij mocht de hoofdrol opeisen omdat hij een buitenechtelijk kind was van een directeur van een der maatschappijen die het gebouw in gebruik namen.
Kent u mijn site over de Amsterdamse School? Dat was mijn eerste wrochtsel op internet, gehost door CompuServe. Nooit meer iets van die provider vernomen.

Deze week honderd jaar geleden

 

Oude afleveringen

Week 01

Week 14

Week 27

Week 40

Week 02

Week 15

Week 28

Week 41

Week 03

Week 16

Week 29

Week 42

Week 04

Week 17

Week 30

Week 43

Week 05

Week 18

Week 31

Week 44

Week 06

Week 19

Week 32

Week 45

Week 07

Week 20

Week 33

Week 46

Week 08

Week 21

Week 34

Week 47

Week 09

Week 22

Week 35

Week 48

Week 10

Week 23

Week 36

Week 49

Week 11

Week 24

Week 37

Week 50

Week 12

Week 25

Week 38

Week 51

Week 13

Week 26

Week 39

Oudejaarsquiz

Weeknummers die dit jaar nog moeten verschijnen betreffen opgaven van vorig jaar.
Het heeft geen zin oplossingen van oude quizvragen in te sturen. De uitslagen zijn immers al gepubliceerd.

Wilt u deze quiz elke week ontvangen? Dat kan ! U kunt zich op de mailinglijst laten zetten via deze link.