Fotoquiz Amsterdam - Theo Bakker's Domein

Theo Bakker's DomeinHieronder staat een historische foto of prent van een topografische situatie in Amsterdam en u raadt om welke gebouw, straat, plein, gracht, enz. het gaat. Hieronder staat ook een link, waarmee u de oplossing kunt doorsturen. De eerste goede oplossing wint en stuurt dan, na mijn uitnodiging, de volgende opgave in. De foto of prent haalt u uit de rijke collectie van het Stadsarchief Amsterdam. Uw keuze ligt in principe binnen de Singelgracht of u bent van mening dat elke Amsterdammer de situatie moet herkennen. Als de afbeelding van buiten de Singelgracht is zal dat uitdrukkelijk vermeld worden.

De winnaar van vorige week was Aaldrik Zaaiman. Hieronder zijn nieuwe afbeelding voor week 14. Stuur uw oplossing via deze link.

Ter afwisseling stuurde Aaldrik deze foto van een tegeltableau. Dat werd gemaakt ter gelegenheid van een plechtige gebeurtenis in Amsterdam. Welke? Welke hoogwaardigheidsbekleder was daarbij aanwezig?
Wij moeten er bij vertellen dat de plek die hier afgebeeld wordt niet binnen de Singelgracht ligt.

Oplossing vorige week: Nieuwmarkt, textielhandel Flesseman, nu tehuis De Flesseman

Nieuwmarkt 17-25, links het gebouw van textielhandel Flesseman en rechts op nummer 25 een pand dat diverse bestemmingen had, zoals bakkerij De Tijdgeest, stoffenhandel Jacq. Snoek en meer. In 1982, de tijd waarin de quizfoto gemaakt is, werd nr.25 juist gerestaureerd en het bedrijfspand van Flesseman verbouwd tot zorgcentrum voor ouderen dat in 1987 geopend werd.

Tussen 1614 en '17 werd de stadsgracht voor de Sint Anthoniespoort overkluisd en het voormalige poortgebouw tot waag omgebouwd. Zo ontstond de Nieuwmarkt zoals we die nu kennen. Hieronder de oude situatie (1544) en nieuwe (1625).

In 1618 werden aan deze nieuw uitgelegde Nieuwmarkt in opdracht van de stad door Hendrik de Keyser twee woonhuizen gebouwd, elk met een forse gevelsteen. Links op nr.19 een met Andreas en rechts nr.21 met Jacobus. In het linkerpand heeft de portretschilder Bartholomeus van der Helst vanaf 1636 jaren gewoond. In het pand nr.23 startte Isaac Levie Flesseman in 1867 een textielhandel en-gros: de ILFRA. I.L.Flesseman was een textielhandel met een vestiging in Rotterdam en in Amsterdam. Het bedrijf leverde zijden stoffen, kant, vitrage, festons, kousen, knopen en corsetten. Verder leverde men benodigdheden voor kleermakers en naaisters en er was een machinale brei-inrichting. Zijn zoon Samuel en kleinzoon Frits volgden hem op en bouwden het bedrijf uit tot een toonaangevende textielgroothandel, die vandaag onderdeel uitmaakt van Ten Cate.

In 1926 wist Flesseman beide panden van De Keyser en pand nr.17 te bemachtigen en liet ze afbreken. Onnodig te zeggen dat vandaag de dag nooit en te nimmer twee panden van Hendrik de Keyser zomaar afgebroken zouden kunnen worden. Samen met het eigen pand werd door de architecten Roodenburg (skelet) en H. Th. Wijdeveldt (gevels) een groot nieuw bedrijfspand neergezet dat in 1930 geopend werd.
Pand nr.25 wist aan de sloop te ontkomen door de aanbiedingen van Flesseman te weerstaan en staat er vandaag nog. Het kreeg zijn huidige aanzien in 1724; dat jaartal staat tenminste in de gebeeldhouwde top in Lodewijk XIV-stijl te lezen. Het pand is een typisch Amsterdams woon/winkelhuis; terwijl het in de rest van Nederland economisch een stuk slechter ging, genoot Amsterdam nog even wat na van de Gouden Eeuw; dit is onder meer te zien aan het feit dat ook de eenvoudigere panden vaak uitgevoerd werden met een rijk versierde topgevel.

De gevelstenen van de panden van De Keyser waren bij de sloop gered en overgebracht naar het openlucht gevelstenenmuseum in de Sint Luciënsteeg. Links Andreas van nr.19 met zijn Andreaskruis en hieronder Jacobus van nr.21, die van Santiago de Compostella.

In 1987 opende in het gerenoveerde gebouw een zorgcentrum voor ouderen "De Flesseman". Bij deze renovatie werden de Amsterdamse School-gevels van Wijdeveldt door een isolatieschil geheel afgedekt.
In 1998 werden twee afgietsels van de beide bovenstaande gevelstenen in het portiek van het tehuis geplaatst.

In de 70-er jaren was de Nieuwmarkt het centrum van het protest tegen de ongebreidelde sloop voor de metrobouw. Uit die tijd stamt onderstaande foto van de achterkant van het pand van Flesseman (1975).

 

Nieuw

Papeneiland

Een kattebelletje..., over de herkomst van de naam Papeneiland. Tevens iets over de geschiedenis van de bebouwing op dit uiterste puntje van het papeneiland.
Ook iets over alle 'broodjes-aap' die over deze plek verkocht worden.

Klik de afbeelding

Animatie grachtengordel

Het Amsterdam Museum heeft de voortreffelijke animatie over de 17de-eeuwse stadsuitbreiding, die in het museum doorlopend vertoond wordt, in het Internet geplaatst.

Klik de afbeelding.

Deze week honderd jaar geleden

Nederland-Duitsland op 5 april 1914. Amsterdam krijgt de primeur van een interlandwedstrijd in een echt stadion.
Het Amsterdamsche Sportpark (in de volksmond Het Stadion) aan de Amstelveenseweg was een juweeltje met 4 in het oog springende torentjes op elke hoek van het stadion. Het was een echt voetbalstadion in Engelse stijl met een capaciteit van 30.000 plaatsen.
Vanaf dat moment werden alle interlands in Het Stadion te Amsterdam gespeeld, in totaal zouden er 25 wedstrijden gespeeld worden.
Tot 1914 werden de wedstrijden van het Nederlands Elftal her en der in het land gespeeld. De accommodaties waren vaak niet geschikt voor de grote aantallen toeschouwers die op de wedstrijden afkwamen en de speelvelden waren vaak matig tot slecht en eigenlijk Interland-onwaardig.

Boven: Het Stadion op een kaart van 1922

De eerste steen van het Amsterdamsche Sportpark werd een jaar daarvoor, op 14 juni 1913 gelegd. In 1929, een jaar na de sluiting van de Olympische Spelen van 1928, werd Het Stadion weer afgebroken, waarvan de foto links. Maar ondanks dit korte leven van goed vijftien jaren bleek dit voldoende om ons land op sportief gebied naar moderne tijden te leiden. Precies honderd jaar geleden werd het begin van de massale sportbeleving afgetrapt met de voetbalwedstrijd Nederland - Duitsland.

Oude afleveringen

Week 01

Week 14

Week 27

Week 40

Week 02

Week 15

Week 28

Week 41

Week 03

Week 16

Week 29

Week 42

Week 04

Week 17

Week 30

Week 43

Week 05

Week 18

Week 31

Week 44

Week 06

Week 19

Week 32

Week 45

Week 07

Week 20

Week 33

Week 46

Week 08

Week 21

Week 34

Week 47

Week 09

Week 22

Week 35

Week 48

Week 10

Week 23

Week 36

Week 49

Week 11

Week 24

Week 37

Week 50

Week 12

Week 25

Week 38

Week 51

Week 13

Week 26

Week 39

Oudejaarsquiz

Weeknummers die dit jaar nog moeten verschijnen betreffen opgaven van vorig jaar.
Het heeft geen zin oplossingen van oude quizvragen in te sturen. De uitslagen zijn immers al gepubliceerd.

Als snelheid belangrijk is zou het prettig zijn als u precies wist wanneer de nieuwe opgave geplaatst wordt. Dat kan !   U kunt zich op de mailinglijst laten zetten via deze link.