Fotoquiz Amsterdam - Theo Bakker's Domein

Theo Bakker's DomeinHieronder staat een historische foto of prent van een topografische situatie in Amsterdam en u raadt om welke gebouw, straat, plein, gracht, enz. het gaat. Hieronder staat ook een link, waarmee u de oplossing kunt doorsturen. De eerste goede oplossing wint en stuurt dan, na mijn uitnodiging, de volgende opgave in. De foto of prent haalt u uit de rijke collectie van het Stadsarchief Amsterdam. Uw keuze ligt in principe binnen de Singelgracht of u bent van mening dat elke Amsterdammer de situatie moet herkennen. Als de afbeelding van buiten de Singelgracht is zal dat uitdrukkelijk vermeld worden.

De winnaar van vorige week was Bram Huyser. Hieronder zijn nieuwe afbeelding voor week 06. Stuur uw oplossing via deze link.

Bram wilde weer eens wat anders; deze keer een prent.
Wij willen weten aan welk water de tekenaar stond, hoe het water achter de boogbrug heet en welke toren we zien.

Oplossing vorige week: Waalseilandgracht/Binnenkant, op de achtergrond de Kraansluis

Dit wist het gros van de quizzers wel, ook al levert het ontbreken van het Scheepvaarthuis toch een onverwacht beeld op. De fotograaf stond óf op de Kromme Waal óf op de Waalseilandbrug nr.283. Dat was toen nog een ouderwetse wipbrug, tot architect Van der Meij er zijn 'creatie' voor in de plaats mocht leggen.

 

De quizfoto is rond 1870 gemaakt, dus voordat het Centraal Station gebouwd werd. Vandaar het riante uitzicht over het IJ. Het uitzicht hier is enorm veranderd, zoals de foto links bewijst. Dan is het meeste nog onzichtbaar achter de Kraansluis, die diep verscholen ligt onder een gigantisch asfaltdek.

Bekijk eens het programma van....

Er komen steeds meer sites met als thema de geschiedenis van Amsterdam. De AHV heeft daarnaast een intensief programma met lezingen en wandelingen over en in de stad. Klik hier voor hun site.
Dezelfde vereniging houdt ook een digitaal register bij van het maandblad Ons Amsterdam, ook van ná de 50ste jaargang: Klik hier voor het register OA.
Tenslotte heeft de vereniging ook een Facebook-pagina: Klik hier voor AHV op Facebook

Amsterdamse stadsbeelden rond 1930 (YouTube).

Klik de afbeelding.

Deze week honderd jaar geleden

Vrijdag 6 februari 1914 - De Tweede Kamer keurt het wetsontwerp goed, tot verklaring van het algemeen nut der onteigening voor de verbreding der Vijzelstraat.

Om de nieuwbouwwijk in het zuiden van de stad (De Pijp) te ontsluiten moest een brede uitvalsweg gecreëerd worden. In 1901 sneuvelde het plan om dat via de gedempte Reguliersgracht te doen. In 1907 nam de Raad het plan aan om de Vijzelstraat te verbreden van 10 tot 22 meter. Daarvoor diende de gehele westwand van de bebouwing in de straat verdwijnen. In 1914 pas kreeg Amsterdam groen licht vanuit Den Haag, de wet werd op 20 februari bekrachtigd, en in 1917 startte het werk. Haast had men opeens niet meer; het laatste deel van de straat werd pas in 1925 gesloopt en het werd 1934 voordat de Vijzelgracht gedempt was.

De foto laat het smalste deel van de Vijzelstraat zien, tussen Singel en Reguliersdwarsstraat. Dat was onderdeel van de Tweede Uitleg van 1584 e.v. en de straat was slechts 7 meter breed. De rest van de Vijzelstraat was zo'n 10 meter breed.
Op de achtergrond de huizen aan de Oude Turfmarkt.

Over deze materie schrijf je zo een boek vol en dat heb ik dan ook weer 'ns geprobeerd.
Ik laat zien wat er zoal gesloopt moest worden en wat we ervoor terug kregen. Ook worden de panden in beeld gebracht die net de dans ontsprongen. Daarnaast wordt 't een en ander verteld over de Vijzelflat, die we in 1962-'63 alweer hebben zien afbreken.

Klik de afbeelding om het bestand te openen.

En dan nog even over de straatlantaarns van vorige week

Aaldrik Zaaiman berichtte mij dat in de nieuw kap soms twee lichtpunten waren, voor twee in serie geschakelde 110V lampen. Daarmee werd het onaantrekkelijk de lampen er uit te draaien voor eigen gebruik thuis, waar 220V was. Nadeel van deze preventieve maatregel was dat als er één lamp stuk ging de hele lantaarn donker bleef. Deze truc werkte alleen in gebieden waar 220V heerste; sommige delen van de stad hadden tot ver in de tweede helft van de vorige eeuw juist zelf ook 110V.

Regelmatig krijg ik melding van het onbereikbaar zijn van de recentste quizpagina vanuit het menu op mijn site. Dat is bijna altijd te wijten aan de browser die uit economische overwegingen de vroegere bezoeken in cache opslaat en bij voorkeur de vroegere resultaten presenteert als hetzelfde adres opgevraagd wordt. Heeft u te maken met een onwillige browser? Probeer eerst een "harde refresh" (vernieuwen), d.w.z. het refresh-symbool tegelijk met ingedrukte Shift-toets klikken. De browser wordt dan geforceerd de pagina helemaal opnieuw op te halen, inclusief de plaatjes. Als dat niet helpt, dan heb ik m'n werk niet goed gedaan.

Oude afleveringen

Week 01

Week 14

Week 27

Week 40

Week 02

Week 15

Week 28

Week 41

Week 03

Week 16

Week 29

Week 42

Week 04

Week 17

Week 30

Week 43

Week 05

Week 18

Week 31

Week 44

Week 06

Week 19

Week 32

Week 45

Week 07

Week 20

Week 33

Week 46

Week 08

Week 21

Week 34

Week 47

Week 09

Week 22

Week 35

Week 48

Week 10

Week 23

Week 36

Week 49

Week 11

Week 24

Week 37

Week 50

Week 12

Week 25

Week 38

Week 51

Week 13

Week 26

Week 39

Oudejaarsquiz

Weeknummers die dit jaar nog moeten verschijnen betreffen opgaven van vorig jaar.
Het heeft geen zin oplossingen van oude quizvragen in te sturen. De uitslagen zijn immers al gepubliceerd.

Als snelheid belangrijk is zou het prettig zijn als u precies wist wanneer de nieuwe opgave geplaatst wordt. Dat kan !   U kunt zich op de mailinglijst laten zetten via deze link.