Fotoquiz Amsterdam - Theo Bakker's Domein

Theo Bakker's DomeinEn dat was alweer de Oudejaarsquiz van 2013.

Twaalf prentbriefkaarten uit de collectie van de Beeldbank van het Stadsarchief. Allemaal waterwegen en alleen de naam daarvan wordt gevraagd, ook al zijn ze inmiddels gedempt. Er zitten zeker een aantal instinkers tussen. Belangrijk te zeggen is dat ik niet hoef te weten welke tekst ik uit de foto heb weggepoetst.

1.

Grimburgwal of Grim

Daar heb ik niet moeilijk over gedaan. Niemand noemt het water nog Grim; iedereen noemt dit de Grimburgwal. Toch heeft de muggenzifter gelijk, want de tweede burgwal van middeleeuws Amsterdam lag langs het natuurlijke watertje de Grim.

2.

Houtgracht

Bij de Houtgracht (nu: Waterlooplein) helpen de Zuiderkerk of de Mozes en Aaronkerk altijd een handje.

3.

Korte Prinsengracht

Dit was zo'n instinker. Met op de linkeroever overduidelijk de Westertoren in de verte moet dit wel om de Prinsengracht gaan. Dat is maar gedeeltelijk waar! De fotograaf stond op de Eenhoornsluis en daarmee voorbij de Brouwersgracht, op welk punt de Prinsengracht de toevoeging "Korte" krijgt.

4.

Lindengracht

Makkie, toch? Al dat volk op de Zaterdagsebrug en De Posthoorn in de verte.

5.

Oudezijds Kolk

Alweer een markante kerktoren in de verte, namelijk die van de Oude kerk. We bevinden ons hier echter buiten de Zeedijk, dus is dit de kolk en niet de Oudezijds Voorburgwal.

6.

Overtoomsevaart

Ook deze foto kon makkelijk aanleiding geven tot misverstanden. Hier gaat het niet om de Overtoom, zoals de vaart na de demping ging heten.

7.

Oudezijds Achterburgwal

Ook al is de Sint Nicolaaskerk in de verte te zien, dit is toch de Oudezijds Achterburgwal en niet de Voorburgwal. Is eigenlijk ook aan de breedte wel te zien.

8.

Herengracht

Ik heb speciaal naar een herkenbaar gebouw (Kas Associatie) gezocht om bij deze foto duidelijk te maken dat het om de Herengracht gaat.

9.

Realengracht

Helemaal niet zo eenvoudig om hier de Realengracht uit te halen, of het moest zijn dat het gebrek aan een kade links de hint naar een werkeiland inhield.

10.

Rokin

Tja..., R.K.-kerk de Boompjes is er allang niet meer en dat maakte deze foto toch tot een moeilijke. Dit lijkt wel op het Singel, maar de Sint Catharinakerk zag er echt heel anders uit.
Oh, ja..., de Boompjes was gewijd aan Franciscus van Assisi en de naam Franciscuskerk wordt ook wel gebezigd, zeker voor de nieuwbouw van de Boomkerk aan de Admiraal de Ruijterweg.

11.

Schinkel of Overtoomsesluis

En dus niet de Kostverlorenvaart. We kijken vanaf de Sloterkade over de sluiskolk naar de Dubbelebuurt. De ophaalbrug lag over de sluiskolk, vandaar dat de oplossing Overtoomsesluis goed gerekend werd. In feite heette het water tot de westelijke sluisdeur Schinkel. Die naamsverandering van Schinkel naar Kostverlorenvaart is nu opgeschoven naar de brug tussen Overtoom en Surinamestraat, die ook Overtoomsesluis heet.

12.

Singelgracht

Zoals te verwachten ging het ook hier mis. Rechts zien we wel de Stadhouderskade maar het water heet niet zo.
We kijken langs het Parkhotel de Hobbemastraat in. Links is de 'bajes' met een hoge muur er omheen. Dat is waar nu Holland Casino staat. Daar wil je net zo min zijn.

Oude afleveringen

Week 01

Week 14

Week 27

Week 40

Week 02

Week 15

Week 28

Week 41

Week 03

Week 16

Week 29

Week 42

Week 04

Week 17

Week 30

Week 43

Week 05

Week 18

Week 31

Week 44

Week 06

Week 19

Week 32

Week 45

Week 07

Week 20

Week 33

Week 46

Week 08

Week 21

Week 34

Week 47

Week 09

Week 22

Week 35

Week 48

Week 10

Week 23

Week 36

Week 49

Week 11

Week 24

Week 37

Week 50

Week 12

Week 25

Week 38

Week 51

Week 13

Week 26

Week 39

Eindejaarsquiz

Weeknummers die dit jaar nog moeten verschijnen betreffen opgaven van vorig jaar.
Het heeft geen zin oplossingen van oude quizvragen in te sturen. De uitslagen zijn immers al gepubliceerd.

Als snelheid belangrijk is zou het prettig zijn als u precies wist wanneer de nieuwe opgave geplaatst wordt. Dat kan !   U kunt zich op de mailinglijst laten zetten via deze link.