Fotoquiz Amsterdam - Theo Bakker's Domein

Theo Bakker's DomeinHieronder staat een historische foto of prent van een topografische situatie in Amsterdam en u raadt om welke gebouw, straat, plein, gracht, enz. het gaat. Hieronder staat ook een link, waarmee u de oplossing kunt doorsturen. De eerste goede oplossing wint en stuurt dan, na mijn uitnodiging, de volgende opgave in. De foto of prent haalt u uit de rijke collectie van het Stadsarchief Amsterdam. Uw keuze ligt in principe binnen de Singelgracht of u bent van mening dat elke Amsterdammer de situatie moet herkennen. Als de afbeelding van buiten de Singelgracht is zal dat uitdrukkelijk vermeld worden.

De winnaar van vorige week was Jaap Schoen. Hieronder zijn nieuwe afbeelding voor week 07. Stuur uw oplossing via deze link.

Dat beviel Jaap wel, zo'n prent. Hij koos zelf voor een tekening, maar dit is bepaald een moeilijker geval. Het is namelijk een historiserende tekening, d.w.z. werd niet "naar het leven" getekend omdat de situatie al eeuwen verdwenen was.

Jaap stelt voor dat de oplossing bestaat uit antwoorden op de volgende vragen:

Wat was de functie/naam van het bouwwerk?
In welk water stond het?
Hoe heette het water dat er links achter op uitkomt? En de brug?
Hoe heette de kade er achter?

Oplossing vorige week: Leliegracht, op de achtergrond de Herengracht en de Jan Roodenpoortstoren

De tekenaar Hendrik Keun (1738-1787) stond aan de Leliegracht en keek naar het oosten. De Leliegracht komt aan dit eind uit in de Herengracht. Wij vroegen expres naar de "toren" en niet kerktoren. Tot 1829 stond op de Torensluis namelijk de Jan Roodenpoortstoren. Onder de toren is op de tekening de ingang van de Oude Leliestraat te zien.

De oplettende bezoeker van mijn domein had deze prent kunnen herkennen uit het stuk over de topografische tekenaars van Amsterdam.

De Leliegracht werd tijdens de Derde Uitleg gegraven om van de Prinsengracht naar de overige hoofdgrachten én de rest van de stad te kunnen varen. Het andere eind van de Leliegracht kende een sluis om het niveauverschil tussen Prinsengracht en stadswater te overbruggen. Ook toen dit niveauverschil al opgeheven was bleef de sluis nog jaren liggen, zoals de foto links laat zien.

Op de foto links kijken we in de tegengestelde richting naar de Prinsengracht

Dit hoekje van de stad was vaker onderwerp voor kunstenaars. Hier een schilderij van Jan van der Heijden. Dit is een gezicht op de Herengracht, daar waar de Leliegracht (helemaal rechts) er op uit komt.

Bekijk eens het programma van....

Er komen steeds meer sites met als thema de geschiedenis van Amsterdam. De AHV is er zo een en heeft daarnaast een intensief programma met lezingen en wandelingen over en in de stad. Klik hier voor hun site.
Dezelfde vereniging houdt ook een digitaal register bij van het maandblad Ons Amsterdam, ook van ná de 50ste jaargang: Klik hier voor het register OA.
Tenslotte heeft de vereniging ook een Facebook-pagina: Klik hier voor AHV op Facebook

Deze week honderd jaar geleden

Op 7 februari 1914, zijn vrije dag, passeert hoofdbrandwacht F. Th. van Dreven de etalage van de in aanbouw zijnde Bijenkorf aan het Damrak te Amsterdam, waarin de jeugd een vuurtje had gestookt. Tijdens de blussing hiervan valt hij door een gat in de kelder en overlijdt de volgende dag aan zijn verwondingen. Op donderdag 12 februari wordt hij met corps-eer begraven.

Op de foto links een nog priller beeld van de bouw van magazijn De Bijenkorf, het bouwbegin in 1912 met tegen de nieuwe beurs van Berlage de noodwinkel op het Beursplein.

Op YouTube gevonden: de Stadsreiniging van Amsterdam aan het werk in 1939.

Klik de afbeelding.

Oude afleveringen

Week 01

Week 14

Week 27

Week 40

Week 02

Week 15

Week 28

Week 41

Week 03

Week 16

Week 29

Week 42

Week 04

Week 17

Week 30

Week 43

Week 05

Week 18

Week 31

Week 44

Week 06

Week 19

Week 32

Week 45

Week 07

Week 20

Week 33

Week 46

Week 08

Week 21

Week 34

Week 47

Week 09

Week 22

Week 35

Week 48

Week 10

Week 23

Week 36

Week 49

Week 11

Week 24

Week 37

Week 50

Week 12

Week 25

Week 38

Week 51

Week 13

Week 26

Week 39

Oudejaarsquiz

Weeknummers die dit jaar nog moeten verschijnen betreffen opgaven van vorig jaar.
Het heeft geen zin oplossingen van oude quizvragen in te sturen. De uitslagen zijn immers al gepubliceerd.

Als snelheid belangrijk is zou het prettig zijn als u precies wist wanneer de nieuwe opgave geplaatst wordt. Dat kan !   U kunt zich op de mailinglijst laten zetten via deze link.