weekblad-logo

week 31-2017

Fotoquiz snelste

De eerste met het goede antwoord op de vraag van vorige week was Wim Huissen. Hij wil het u deze week niet al te moeilijk maken met deze gouwe-ouwe. De vraag is:

Welke straat ligt in het verlengde van deze ophaalbrug?
Aan welke straat staan de loodsen aan de andere kant van het water?

Oplossingen via deze link

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Oplossing vorige week

Deze week meer foute oplossingen dan goede. Dat komt door het fantasieloos kopiëren van bebouwing in de nieuwbouw tussen Haarlemmer Houttuinen en Haarlemmerdijk. Het foute antwoord was Jacob Oliepad en 't goede Nieuwe Houttuinen zoals het detail uit de quizfoto verklapt.

 

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Wat u had moeten doen was er heen fietsen of met Street View een kijkje nemen. Voor de zekerheid even het Jacob Oliepad er ook bij gehaald (links). Het verschil met de Nieuwe Houttuinen zit in een aansluitkast van de CAI in de Buiten Oranjestraat. Zelfs de kleur van de kozijnen is identiek.

Al met al is deze opgave van Arjen Lobach een strikvraag gebleken. Een dubbele strikvraag, want..., de fotograaf stond niet op het Haarlemmerplein maar in de Kleine Houtstraat.

Goede oplossingen kwamen van Wim Huissen, Anneke Huijser, Ria Scharn, Hans van Efferen, Carol de Vries en Anthony Kolder.

Fotoquiz: Bart's keuze

Lang Leve Vroeger!

Weet u dat zeker? Toen deze foto gemaakt werd, kon je niet blij worden van deze buurt.

Wat is het adres van dit pandje?

Laat het ons weten via deze link

Foto: Pinterest

Oplossing webmaster's keuze

Wat waren dan wel allemaal die clous op deze foto? Allereerst de Westerkerktoren. Het schip wijst deze kant uit dus moeten we het ten oosten van de Westermarkt zoeken. Voorbij de serie daken op de voorgrond zien we bomen en die zullen langs een gracht staan. Iets rechts van het midden staat aan die gracht een breed pand met een redelijk hoge opbouw op de tuit. Als u de foto in de Beeldbank opgezocht heeft weet u al dat dit de RK-(schuil)kerk 't Torentje was en die stond op het adres Singel 156 (in 1937 met de rest van de huizen tot de Bergstraat vervangen door een archief en kantoor voor de Twentsche Bank).
Aan de allereerste huizenrij is te zien dat ze aan een straat staan en op die hoogte is dat de Spuistraat. Op de kaart is te zien dat de huizenrij tussen Spuistraat en Nieuwezijds Voorburgwal nogal smal is. Nu wordt 't tijd voor die lineaal en de stadsplattegrond. Trek een rechte lijn van de Westerkerktoren over het huis Singel 158 (iets links van 't Torentje) en zien dan dat in het bouwblok tussen Spuistraat en NZVoorburgwal het perceel 120-128 is: Gebouw Candida. Kijk zelf maar met Google 3D View.
Kijk ook nog even naar deze foto in de Beeldbank waarop het schattige klokgeveltje Spuistraat 98 en het ernaast staand hoge huis op nr.96 te zien zijn. Op de quizfoto boven staan ze in de linker onderhoek, door de steiger heen te zien.
Wat verwarrend had kunnen werken was de oorspronkelijke vermelding in de Beeldbank dat de Spaarpotsteeg op de foto zou staan. Dat verleidde enkele deelnemers inderdaad tot de verkeerde, zij het óók heel hoge gebouwen verderop in de Spuistraat. Nog tijdens de vrijdagmiddag zagen we die Spaarpotsteeg uit de beschrijving verdwijnen. Het had natuurlijk de Nieuwe Spaarpotsteeg moeten zijn.

En dan de acrobaat E. Muller, ook geveltoerist en wolkenkrabber-acrobaat genoemd. Via hem en een enorme omweg via Delpher kranten kwam Maaike de Graaf op een "wolkenkrabber" aan de Nieuwezijds Voorburgwal en het jaar 1931. Toen was gebouw Candida niet ver meer voor haar. De man sprong datzelfde jaar over de Bakkersstraat (rechts) en in april verrichtte hij wat stunts tijdens de bouw van de wolkenkrabber op het Victoriaplein (toen: Daniël Willinkplein; foto links).
Niet alle kranten konden dit gedoe waarderen.

In week 24 van het vorige jaar verwonderde Anneke Huijser zich over het feit dat de Gemeente Amsterdam toestemming verleende om deze "wolkenkrabber" op de Nieuwezijds te bouwen. Lees nog even wat we toen allemaal over het gebouw schreven (rubriek "Genomineerd voor de sloop").

Goede oplossingen kwamen van Arjen Lobach, Erik-Jan Noomen, Ria Scharn, Anneke Huijser, Maaike de Graaf, Adrie de Koning en Jos Mol.

Foto Candida en Bakkersstraat: Stadsarchief Amsterdam

Heeft u ook een opvallende foto gevonden?

Laat ons meegenieten en stuur hem naar de redactie. Graag via deze link en alléén via deze link a.u.b.

Fotoquiz Waar? Wat?

Dit gebouw staat in hartje stad en kwam in de plaats van een pand met een lange geschiedenis. De vragen zijn:

Waar staat dit pand?
Wat stond er voorheen op deze plek?

Oplossingen graag via deze link

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Oplossing vorige week

Voor mooi en exclusief hang-en-sluitwerk was de firma Weijntjes op Singel 456 de aangewezen plek. Of 't nou modern of klassiek moest zijn, ze hadden precies dat wat je nodig had. Eerlijk gezegd vond uw webmaster vaak dat het prijskaartje ook indrukwekkend was, maar een kniesoor die daarop lette.

De firma kwam al tientallen jaren geleden in handen van branchegenoot Gunters & Meuser, die zelf onlangs ook weer opgeslokt werd. Dat betekent in de regel dat binnenkort alleen nog het prijskaartje exclusief is.

Dat dit pand op het netvlies gebrand staat bewijst de lijst met goede oplossingen.

Die kwamen van:
Harry Snijder, Adrie de Koning, Arjen Lobach, Kees Huyser, Jos Mol, Dick van der Kroon, Otto Meyer, Maaike de Graaf, Anneke Huijser, Minne Dijkstra, Ria Scharn, Anna Denekamp, Robert Raat, Hans van Efferen, Erwin Meijers, Carol de Vries en Anthony Kolder.

Met de camera op pad...

De eigenaar van één van de eerste fotospeciaalzaken in Amsterdam kiekte zijn eigen pand, zo'n anderhalve eeuw geleden.

Waar stond zijn pand?

Inderdaad..., stond. Het werd diezelfde eeuw nog afgebroken en met de huizen in de buurt vervangen door een groot nieuw gebouw.

Welk gebouw?

En dan verwachten we een specifieke bestemming van de toenmalige nieuwbouw en niet de naam van het complex waartoe het behoorde.

Uw oplossing graag via deze link

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Foto van vorige week

We zijn al een paar weken op dit plekje, zelfs de WaarWat-rubriek verbleef hier vorige week. Twee koepeltjes op de foto, die een beetje Amsterdammer wel kent. Misschien is de koepel links, die van de Catharinakerk, minder bekend omdat die al vóór WO2 afgebroken is. Maar die rechts is er nog een en staat op het gebouw van New England op de hoek Singel-Koningsplein. Dan is ook meteen het antwoord gegeven, namelijk dat het water waar de auto uit getakeld wordt het Singel is.
Enkele deelnemers maakten ons nog attent op het hijstoestel waarmee getakeld wordt. Dat was het toestel van Sinck, dat ontworpen was om te water geraakte paarden uit de gracht te tillen.

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Goede oplossingen kwamen van Wim Huissen, Fanta Voogd, Harry Snijder, Kees Huyser, Arjen Lobach, Hans Goedhart, Anneke Huijser, Jos Mol, Adrie de Koning, Ria Scharn, Robert Raat, Hans van Efferen, Erwin Meijers, Age van der Veer, Carol de Vries en Anthony Kolder.

en dan nog even over...

...de Sint Annakerk
Sint Anna was de beschermheilige van het overwegend katholieke Oetewaal. In 1651 had de heilige Anna even iets anders omhanden en werd Oetewaal getroffen door een verschrikkelijke overstromingsramp. De Sint Anthoniszdijk brak door en het dorp, dat er vlak achter lag, werd van de kaart geveegd. De Amsterdammers hadden compassie met de getroffen inwoners. In het kader van de ophanden zijnde stadsuitbreiding werden de plannen aangepast, het kapotte dijkvak en de grond van Oetewaal binnen de stad gesloten en de Oetewalers een nieuwe woonplek binnen de stad toegewezen. Welke dat was vermelden de analen niet, maar wèl dat zij een statie "Oetewaal" op Kattenburg stichtten. Daar stond ook de eerste huiskerk die toch maar weer aan St. Anna gewijd was (Kattenburgerplein). De kerk werd op Kattenburg en Wittenburg enkele malen verplaatst tot in 1720 het pakhuis De Pool aan de IJgracht in gebruik genomen werd. De rest hoorde u vorige week van Ria Scharn.

...Scheikundig Laboratorium

Ria Scharn bewijst met stadsplattegronden dat aan de Pl.Muidergracht de Fabriek van Stoomwerktuigen stond maar dat Van Rossum en Würtz wel degelijk op het Roeterseiland te vinden was. Die laatste fabriek maakte plaats voor de paardentram-remise van de AOM. Op de quizfoto staat echter bebouwing die op het volgende eiland staat, waar tot kort daarvoor de stadsbelten waren.

Discussie gesloten, tenzij u eindelijk zeker weet wat er nu op de quizfoto (links) te zien is.

Zo maar..., Herengracht bij de Leidsestraat

In 1774 kreeg de Haarlemse schilder Hendrik Keun de opdracht om een stadsgezicht te maken waarop prominent het pand Herengracht 436 moest voorkomen. Op het schilderij en de foto het eerste brede pand links. Keun maakte er een prachtwerk van dat vandaag in het Rijksmuseum hangt. Verbaast u zich niet als dat in het depot blijkt te zijn. De brug is die tussen Leidsestraat en Koningsplein (re). Met nr.436 zijn beide buurpanden 434 en 438 eveneens bewaard gebleven. In 1774 werd in alle huizen gewoond, in de huizen links is er allang geen bed meer te vinden.

Het huis is in de basis van 1671 toen het werd voltooid voor Diederick de Vlaming van Oudtshoorn, o.a. schepen van Amsterdam. Het staat op twee percelen van ieder 26 voet (14,85m totaal). Het had toen een heel ander aanzien, in de strakke stijl van de toen immens populaire architect Dortsman. Het huis had een koetsenstalling aan de Keizersgracht 479. In 1709 ging het pand over in handen van (de weduwe van) de katholieke koopman Cornelis Blesen. Zij liet het in 1710 verbouwen; het attiek werd opgeleukt met een gebeeldhouwde natuurstenen ballustrade met alliantiewapen en er kwam een balcon. Dochter Blesen huwde Denys Roest van Alkemade en hij was het die de opdracht aan kunstschilder Keun gaf. Deze familie hield het huis 115 jaar in bezit.

Foto: AmsterdamseGrachtenhuis.info

In 1840 kwam pand, twee aangrenzende panden en koetshuis aan de Keizersgracht in bezit van Albrecht Frederik Insinger, firmant van de gelijknamige effectenbank. De bank werd in het complex gevestigd. Dat duurde tot 1895 toen Herengracht 436 in bezit kwam van Pieter André de la Porte. Die liet het huis van binnen en buiten "moderniseren", wat betekende dat de majesteitelijke dubbele stoep verdween, waarschijnlijk omdat die aan het verzakken was. De gang bleef en kwam in het luchtledige uit. De deur werd daarom gewijzigd in een raam.
In 2001 werd door een nieuwe eigenaar de stoep weer gereconstrueerd, in nauw overleg met Bureau Monumentenzorg. De entree is nu weer logisch en passend bij dit monumentale huis.

Lees ook: Verslag VVAB van de reconstructie; Foto: VVAB 2001

Deze hele hoek van Heren- en Keizersgracht staat op de grond waar tot de Vierde Uitleg (1662) het Heiligewegskerkhof was. In de tuin van 434-438 werden bij werkzaamheden "resten" van het kerkhof gevonden en bij achterbuur HBU aan de Keizersgracht vond men bij werkzaamheden aan het fundament de resten van de sluiskolk van de Boerenwetering, die tot 1568 hier op de Herengracht uitkwam.

Statistieken: tussenstand eerste halfjaar 2017

En dan hier weer een update van de "competitie" 2017. Het is natuurlijk geen echte competitie; sommige opgaven of buurten liggen je, andere niet. Het gaat er om of een deelnemer redelijk thuis is in de hele stad en met alle soorten opgaven. Voor de trouwe inzenders hier toch even een overzicht.

62 Deelnemers stuurden de eerste 26 weken één of meer goede antwoorden in. In totaal waren dat 858 goede antwoorden. Per deelnemer waren er in die 26 weken 103 punten maximaal te scoren, d.i. 26 maal 4 minus één opgave van week 14 die achteraf niet in Amsterdam thuishoorde en geschrapt werd.

De TOP-5 dan: Ria Scharn scoorde in totaal 91 punten, Arjen Lobach 85 en Anneke Huijser 71. Dit is hetzelfde rijtje als in 2016. Runner-up is Hans van Efferen met 49 en Otto Meyer met 44 punten. Hans is pas gedurende het jaar fanatiek gaan meedoen en belooft stevige concurrentie te worden. Ria, Arjen en Otto waren ook de deelnemers die geen enkele week oversloegen zonder minstens één goede oplossing in te sturen. Van de top-3 leverde Arjen Lobach 7 nieuwe opgaven tegen Ria en Anneke elk 4, waardoor Arjen relatief in het nadeel was omdat hij die week geen punten in die rubriek kon verdienen.

Column: Uitgekookt

omt een man bij een bank in Amsterdam en wil 5000 euro lenen. Hij vertelt de bankier dat hij voor twee weken op zakenreis naar Dubai wil en daarvoor een lening van 5000 euro nodig heeft.

De bankier wil hiermee best akkoord gaan, maar verlangt wel iets van zekerheid dat het geld terug betaald wordt. De man overhandigt daarop de sleutels en papieren van een gloednieuwe Rolls Royce die voor de deur geparkeerd staat. De papieren worden gecontroleerd en in orde bevonden. De bankier gaat akkoord met de 250.000 euro kostende Rolls Royce als onderpand voor de lening van 5000 euro.

Twee weken later komt de man weer terug en betaalt de 5000 euro terug, plus de verschuldigde rente van een kleine 15 euro. De bankier zegt tegen de man: Het is mij een genoegen om zaken met u gedaan te hebben, alleen waren wij heel erg in de war. Toen u weg was hebben wij uw bankaccount bekeken. U bent multi-miljonair, waarom zou u 5000 euro moeten lenen?"

Zegt de man lachend: "Waar kan je tegenwoordig in Amsterdam nog twee weken parkeren voor 15 euro, mèt de garantie dat er niets met je auto gebeurt?"

Deze week honderd jaar geleden

Vrijdag 3 augustus 1917 - Pater van Dijk schrok zich vanmorgen een hoedje toen hij zijn kerkje van de H. Rita aan de Laanweg overhoop gehaald vond. Op een bepaald knullige manier hadden inbrekers achtereenvolgens de grote kluis, een kleine kluis en het tabernakel geprobeerd open te breken. Dat was bij alle drie niet gelukt maar er was wel veel beschadigd en kapot gemaakt. Uit collectebusjes waren enkele muntjes gehaald maar de zilveren kandelaars hadden ze laten staan. Conclusie: amateurs!

Oude afleveringen

Hieronder weer een keuzemenu naar oude afleveringen van het jaar 2017. De keuze 2016, 2015 of 2014 leidt naar de laatste aflevering van het betreffende jaar, met onderaan een eigen menu voor dat jaar.

2014 2015 2016 wk01 wk02 wk03 wk04 wk05 wk06 wk07 wk08 wk09
wk10 wk11 wk12 wk13 wk14 wk15 wk16 wk17 wk18 wk19 wk20 wk21
wk22 wk23 wk24 wk25 wk26 wk27 wk28 wk29 wk30 wk31 wk32 wk33
 
Aanmelden voor deze digitale uitgave    -    Afmelden voor deze digitale uitgave