weekblad-logo

week 29-2017

Fotoquiz snelste

De snelste met de goede oplossing van de opgave van vorige week was Harry Snijder. Van hem komt dan ook de nieuwe raadplaat. De vraag is:

Waar stond deze erepoort?

Oplossingen via deze link

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Oplossing vorige week

De witkar rijdt hier van de Keizersgracht de brug voor de Runstraat op, richting Huidenstraat. Huisnummer 400 is inderdaad het hoekpand Keizersgracht-Runstraat. Dat de verhoging waar de witkar tegenop tufte een brug was, hielp nogal. De mogelijkheden zijn dan flink beperkt.

Goede oplossingen kwamen van Harry Snijder, Arjen Lobach, Anneke Huijser, Ria Scharn, Kees Huyser, Adrie de Koning, Jos Mol, Otto Meyer, Carol de Vries en Ton Brosse.

Fotoquiz: Erwin's keuze

Dat beviel Erwin wel, u de grachten over jagen op zoek naar 'n speciaal pand. Hier weer zoiets.

Weet u welk adres het pand in het midden heeft?

Laat het ons weten via deze link

Foto uit de collectie van Erwin Meijers

Oplossing Fanta's keuze

We hadden voldoende laten staan om er achter te komen dat dit de Manfred Mann band is en dat de clip opgefleurd werd door The Beat Girls. Het ging ook om de locatie waar de clip opgenomen werd.
Manfred Mann was actief in de 2e helft 60-er jaren en als afbraakbuurt komt dan eigenlijk alleen Kattenburg in aanmerking.
De bewuste clip werd opgenomen voor het pand Derde Kattenburgerdwarsstraat 11. Er is wat onenigheid over het juiste huisnummer, maar op de vergroting staat op de stijl tussen de deuren duidelijk een 11.

Cees Schumacher bericht: Ik was in 2014 verstrikt geraakt in de clips die hier opgenomen waren. Ik was bezig met een single van The Cats en zag toen de clip van Prikkebeen (Boudewijn de Groot), die hier ook opgenomen was. Ook Golden Earrings was hier even. Ik vond toen Bob Rooyens, de regisseur van Moef Ga Ga, en die leefde toen nog. Meestal verzorgde hij opnamen in de studio, maar hij kwam met zeven clips die hier opgenomen waren. Hij was toen verbaasd dat iemand de moeite had genomen het uit te zoeken.
Hij vertelde ook dat deze filmpjes wonder boven wonder bewaard zijn gebleven. Hij heeft ze toen op film geschoten en niet op de dure Ampexbanden, die later gewist en herbruikt werden. Dus een clip van Manfred Mann hebben we nog, maar Ja zuster, nee zuster niet.

Laat die clip van Boudewijn de Groot nou op YouTube staan. Klik hier om te bekijken.

Ria Scharn vond de vermelding van de hele film, zoals die op Kattenburg opgenomen was, inclusief de deelname van Pistolen Paultje. Daar waren o.a. Rob de Nijs, Boudewijn de Groot, Rob Out, Arthur Conley en Manfed Mann. Bekijk zelf de pagina in Beeld en Geluid.

Kees Huyser kent ook nog namen. "Nauwelijks zichtbaar achter de piano Manfred Mann, Mike d'Abo, Klaus Voormann, Mike Hugg (drums) en Tom Guinness (gitaar). Op de foto van de danseressen staat links Hannah de Leeuwe".

Maaike de Graaf zet nog wat puntjes op "i"'s. De opname was op 22 maart 1968 en uitgezonden werd die op 3 april 1968 om 19:03 uur door de AVRO. Zij vond twee kranten met aankondigingen van het TV-programma, waarin te lezen is dat The Beatgirls leden van het Nationaal Ballet zouden zijn(??).

Goede oplossingen kwamen van Arjen Lobach, Kees Huyser, Ria Scharn, Maaike de Graaf, Anneke Huijser, Erik-Jan Noomen, Adrie de Koning, Cees Schumacher en Jos Mol.

Heeft u ook een opvallende foto gevonden?

Laat ons meegenieten en stuur hem naar de redactie. Graag via deze link en alléén via deze link a.u.b.

Fotoquiz Waar? Wat?

De foto voor deze rubriek kwam als tweede suggestie van Harry Snijder. We maakten er de Wat-Waar-opgave van deze week van. De vragen zijn dan ook:

Waar is dit?
Wat was in het uitgebrande gebouw gevestigd?

Oplossingen graag via deze link

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Oplossing vorige week

Dit was toch weer een stapje te hoog. In de Beeldbank bevindt zich een hele reeks foto's van dit Broekerhuis aan de Amstelveenseweg 122. Het was een particulier museum dat door een der directeuren van de AOM opgericht was in een villa aan de Amstelveenseweg, direct tegenover de eindhalte van de paardentram die via Overtoom en Amstelveenseweg naar de nieuwe uitgang van het Vondelpark reed. Het museum was maar een kort leven beschoren, van 1882 tot het failissement in 1887. In het museum werd de collectie van een eerder museum van Aaltje Fregeres in Broek in Waterland tentoongesteld: meubels, huisraad, schilderijen, kleding, enz.
Toen opnieuw dreigde dat de collectie verstrooid zou raken kocht de weduwe Lopez Suasso de hele inboedel, borg die voorlopig op in een van de huizen van de familie en schonk die later aan het Stedelijk Museum, ook al weer een schenking van haar aan de gemeente Amsterdam. Er zullen geen deelnemers meer zijn die deze collectie ooit in het Stedelijk gezien hebben, maar tientallen jaren waren daar een aantal stijlkamers, ingericht met de collectie van het Broekerhuis.

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Na het kortstondige avontuur met het museum werd Amstelveenseweg 122 het "honk" van de padvindsters. Op de foto links ziet u ze op de trap staan t.g.v. een koniklijk bezoek aan het gebouw.
Ook op de foto is de melksalon te zien in het zogenaamde Boomschorshuisje, dat in 1886 naast de villa gebouwd werd. Alles tot aan café Sinkelhaven is inmiddels gesloopt en er is zeker 10 jaar geleurd met het Boomschorshuisje, dat nu ergens achteraf staat (of ligt?) te verkommeren. Heeft iemand de laatste stand?
Foto: Stadsarchief Amsterdam

Goede oplossingen kwamen van Arjen Lobach, Jos Mol, Adrie de Koning en Anneke Huijser.

Met de camera op pad...

In de etalageruit de aankondiging van de aanstaande opening van een bestaande zaak naar dit adres. Hartje binnenstad. Maar...,

Waar staat dit pand?
Maakt u eens een Street View van hoe dit er vandaag uitziet?

Uw oplossing graag via deze link

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Foto van vorige week

Dat dit de helft van een stereofoto was, vertelden we vorige week. Die hint was om de zoektocht enigszins te beperken. Tenzij u natuurlijk hierin meteen de Nieuwe Looiersstraat herkende. De straat met de tramrails is de Vijzelgracht en u zou kunnen weten dat in 1913 die nog niet gedempt was. Het bruggetje waar de fotograaf op stond ligt dus over de Vijzelgracht.

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Goede oplossingen kwamen van Arjen Lobach, Kees Huyser, Harry Snijder, Anneke Huijser, Ria Scharn, Maaike de Graaf, Jos Mol en Adrie de Koning.

en dan nog even over...

...het Scheikundig Laboratorium
We sloten vorige week de uitleg bij de oplossing af met de oproep van Frits Mol, die graag wilde weten wat voor industrie er op de plaats van het lab gevestigd was tijdens het maken van de quizfoto. Van Kees Huyser kwam een antwoord. Hij sloeg er de Geschiedenis van de techniek in Nederland op na en vond deze afbeelding met bijschrift en kwam met de suggestie dat dit het betreffende bedrijf kon zijn:
"Gezicht op de fabrieksgebouwen van de fabriek van stoom- en andere werktuigen van Van Rossem & Würtz op het Roeterseiland te Amsterdam. Gewassen tekening van G.C. Schellenberg, 1861. 
Het hoofdgebouw dateert van 1840 en was oorspronkelijk in gebruik bij de fabriek van stoom- en andere werktuigen van Ch. Verveer & Co. Het bedrijf vervaardigde onder meer stoommachines en stoomketels. Het vervoer van materialen en produkten gebeurde over water met schuit en roeiboot, te land nog met menselijke kracht".
Als u meer in dat boek wilt lezen klikt u hier.

Opnieuw geschoten

Bovenstaande foto maakte Gerardus van Sassenberg ongeveer 1862-'63 van de Reguliersbreestraat. Het was er dus ooit heel stil, daarna werd het steeds drukker tot het onhoudbaar werd en het grootste deel van het verkeer weer verbannen werd. Nu kan je er weer redelijk lopen en naar boven kijken. Ook deze week blijken er opvallend veel geveltjes bewaard te zijn. Er zijn wel een aantal aanslagen gepleegd, meestal door bioscopen. En dan heb je nog de Galeries Modernes, later HEMA. Maar dat is op ééntje na allemaal aan de overkant.

Foto's: Stadsarchief Amsterdam

Column: Autopoort in mijn arm!


leine Gijsbreghtje ging nog effe naar de speeltuin. Hij ging váák naar de speeltuin. Het héle plein was speeltuin! Het hele Zaandammerplein waar hij woonde, was vol speeldingen,… en grind natuurlijk, voor de korfballers.
Na school ging Kleine Gijsbreghtje daar vaak spelen. En op woensdagmiddagen en na het eten en…soms nog effe stiekem. Ook als de speeltuin dicht was. Dat was geen probleem! Kleine Gijsbreghtje en zijn vrienden klommen dan gewoon over de hekken! Dat ging vaak fout! Er was prikkeldraad op het hek! Als je heel voorzichtig deed, dan kon je d’r overheen, maar als er politie kwam, of iemand van de speeltuin, dan moest je snel wegwezen! Dan kwam het wel eens voor dat ie met zijn onderarm bleef haken en dat er dan lange bloederige winkelhaken in zijn vlees stonden of dattie van het hek geplukt moest worden, omdat de prikkeldraadstekels zijn arm niet wilden loslaten! In de speeltuin was ie ook een keer in de klimkooi omhooggegaan toen er bijna niemand was. Onder de klimkooi lag deze keer een stijfbevroren plas. En de sporten waren glad van de vorst en de rijp. Maar hij ging tóch omhoog. Want dat was zo heerlijk…omhoogklimmen, bovenin de gladde stalen paal tussen je benen klemmen en dan naar beneden roetsjen, net als een echte brandweerman die naar een fikkie moest. Ik ga niet, zei zijn vriendje Freddie. Ik wel, zei Kleine Gijsbreghtje. Maar…de paal was extra glad deze keer, vanwege de kou. Het roetsjen ging zó snel, dat hij over de kop ging en met zijn hoofd onzacht op het grondijs kwam. Hij lag daar bewegingloos. Bewusteloos! Hersenschudding of zoiets! Freddie haalde Bart erbij en samen legden ze Kleine Gijsbreghtje op hun slee en brachten hem naar Zaandammerplein 39. Moeder was in alle staten en Kleine Gijsbreghtje moest een maand in bed blijven om ervoor te zorgen dat hij er niet iets aan overhield. Toen hij weer okee was, ging ie weer!! Naar de speeltuin! Hij was niet te houden.

Gelukkig ging het meestal goed. Maar ja, op een dag stond ie op een paaltje. Nu ja…meer een drinkpaaltje! Vandaaraf kon je op het dakkie van het speeltuinbaasgebouwtje! Kleine Gijsbreghtje sprong vanaf het fonteintje naar de dakgoot, maar hij miste! Hij kletterde op de grond en de stoeprand aldaar zorgde ervoor dat zijn kleine dunne Kleine Gijsbreghtjeslinkerarm brak! Hij had het eerst niet in de gaten! Het deed niet echt pijn, maar toen hij zijn arm zo eng naar beneden zag bungelen, in een gekke onbestaanbare bocht, dacht hij…ik ga dood!! Er is iets ergs! Met een bleek smoelwerkje rende hij snel naar zijn moesje!
Wat een gekke bocht zit er in die arm, zei dokter Jansma van het Wilhelminagasthuis. Kijk eens, hier heb ik een speelgoedautootje…..daar kan ik zo mee onder je arm doorrijden! Het is net een autopoort! Kleine Gijsbreghtje had even geen tijd voor grapjes. Hij hoopte dat de dokter de arm weer kon laten aangroeien, of desnoods een kunstarm dan maar. Dokter Jansma haalde Dokter Baardmans erbij. Die maakte in twee minuten korte metten. Hij was erg sterk en kon armen in een secondetje weer recht zetten. Hij plantte zijn grote rechterschoen in de oksel van Kleine Gijsbreghtje en trok ondertussen keihard aan de arme arm! Floep,..daar zat ie weer goed! Gips erom en daar ging het spul weer naar huis! Weer een dag met ziekenhuisbezoeken, en een week met dokters en allerlei gedoe. Op school mocht Kleine Gijsbreghtje kalm aan doen en vijf minuten eerder naar huis en thuis kreeg hij een breinaald naast zijn bed om te krabbelen onder het gips vanwege de jeuk!

 

Afbeeldingen:

1. Autopoort in arm

2. speeltuin Zaandammerplein

3. Drinkfonteintje c.q. waterhapper

4. Dakje waar hij op wilde

Tijdreis over 200 jaar topografie

Han Mannaert maakte ons attent op een site waar 200 jaar kaarten van het koninkrijk Nederland te bekijken zijn. Er kan steeds ingezoomd worden. Met de schuif aan de linkerkant stelt u het gewenste jaar in. Klik hier als u ook eens wilt kijken.

Van Voetboogdoelen tot Universiteitsbibliotheek

Voordat ze fotografen naar binnenkort te slopen panden stuurden waren er de tekenaars. Over Herman Missët hebben we al vaker bericht maar ook Gerrit Lamberts was zo'n tekenaar die regelmatig opdracht kreeg iets voor het nageslacht vast te leggen. In 1807 posteerde hij zich tegenover de Voetboogdoelen op het Singel om de gebouwen vast te leggen voordat ze voor de bouw van de Sint Catharinakerk gesloopt zouden worden. Die bouw begon overigens pas in 1817 en duurde tot 1820. Op de voorgrond ziet u de kolk van de Heiligewegssluis.
Tot het faillissement in 1792 waren de gebouwen in gebruik bij de West-Indische Compagnie.

De Sint Jorisdoelen van de voetboogschutters hadden een plaats aan de rand van de stad gekregen op het Schapenveld. Dat was een braak liggend terrein buiten de Bindwijkerpoort, dat door het graven van het Singel (1454) tot stadsgebied geworden was. In 1512 kregen de voetboogschutters gezelschap van de handboogschutters, die een kostelijk onderkomen op hun stuk bouwden. Op de kaart van Cornelis Anthonisz (1544, boven) ziet u beide doelen, de voetboogs onder de pijl, de handboogs rechts daarvan. In 1606 bouwde de stad tussen beide doelen een nieuw Bushuis. De Oost-Indische Compagnie groeide in haar beginjaren zó explosief dat zij als vaste behuizing het oude Bushuis aan de Kloveniersburgwal geheel in gebruik kreeg.
Om plaats te maken voor dit bushuis had de voetboogdoelen een flink stuk van zijn grondstuk moeten inleveren en als compensatie kreeg men aan de andere kant een stuk erbij, waarop een tweede kleiner gebouw neergezet werd.

Deze beide gebouwen waren het die Lamberts in 1807 vastlegde. De Sint Catharinakerk werd gebouwd ter vervanging van de Boomkerk, een RK-schuilkerk aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Die Statie heette eigenlijk "Geloof, Hoop en Liefde" maar kreeg zijn naam Boomkerk omdat op dat deel van de burgwal de boommarkt gehouden werd. De Sint Catharinakerk werd in 1933 gesloten en in 1939 gesloopt. Door WO2 bleef het grondstuk lang braak liggen; pas in 1967 werd hier de bibliotheek van de universiteit geopend. Ook die komt direct weer leeg, als de UB naar het Binnengasthuisterrein verhuist. Het zal ons benieuwen of het lelijkste en meest misplaatste gebouw van Amsterdam ook weer afgebroken zal worden of dat we daar met een nieuwe gebruiker nog langer tegenaan moeten kijken.

Afbeeldingen bij dit item: Stadsarchief Amsterdam; kaart: UB

Deze week honderd jaar geleden

Woensdag 18 juli - De eerste relschoppers en plunderaars staan voor de rechter. Het Openbaar Ministerie eist - als voorbeeldstelling - hogere straffen dan normaal. Voor deelname aan het plunderen van een winkel bijvoorbeeld 3 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De uitspraak zal op 31 juli zijn.
Een spekslager (=gespecialiseerd in varkensvlees) dient bij de Gemeente een claim in van ƒ4000,- voor door het plunderen geleden schade. De Tribune hekelt de slager publiekelijk in de krant, omdat dezelfde man geweigerd had waren te leveren terwijl hij klaarblijkelijk die wèl in huis had. De krant verdenkt de slager dat hij op zijn beurt de gemeentekas probeert te plunderen.

Woensdag 18 juli 1917 - Twee militairen worden in hechtenis genomen omdat zij - op zich waardeloze - tekeningen van defensie-bouwwerken hebben verkocht aan Duitse militairen. Het geval wordt zeer hoog opgenomen en kranten roepen Justitie op deze "spionnen" terecht te stellen.

Uit Sint Petersburg komen signalen van in opstand gekomen legereenheden, die schietend door de straten rijden. Ze zijn overgelopen naar de Maximalisten, één der deelnemende partijen aan de Russische Revolutie. Zij weren zich tegen de groeiende macht van de Bolsjewieken.
Dat heeft weinig met Amsterdam te maken maar zal in oktober wereldnieuws opleveren.

Foto's: Internet

Oude afleveringen

Hieronder weer een keuzemenu naar oude afleveringen van het jaar 2017. De keuze 2016, 2015 of 2014 leidt naar de laatste aflevering van het betreffende jaar, met onderaan een eigen menu voor dat jaar.

2014 2015 2016 wk01 wk02 wk03 wk04 wk05 wk06 wk07 wk08 wk09
wk10 wk11 wk12 wk13 wk14 wk15 wk16 wk17 wk18 wk19 wk20 wk21
wk22 wk23 wk24 wk25 wk26 wk27 wk28 wk29 wk30 wk31 wk32 wk33
 
Aanmelden voor deze digitale uitgave    -    Afmelden voor deze digitale uitgave