f Maastricht nou de oudste stad van Nederland is of niet (die discussie is echt gaande) is mij om 't even. Vast staat dat de stad de nieuwsgierige bezoeker veel te bieden heeft. Voor die bezoeker hieronder wat bijzonderheden die mij opvielen en die een bezoek interessanter kunnen maken. Een dagje Maastricht is toch zeker meer dan shoppen in de Stokstraat en 'n terrasje aan het Vrijthof?

Lees ook: Wikipedia over Maastricht in 't Mestreechs

De Vesting Maastricht
Na de slechting (1867) van de vestingwerken zijn van zowel de 13e als de 14e/15e eeuwse stadsmuur flinke stukken bewaard gebleven, plus nog de oudste stadspoort van Nederland. Behalve een vesting kennen we ook nog een Romeins castrum of castellum.

Lees het PDF-bestand over dit onderwerp....

De omstreden restauratie van de Helpoort
In 1881 besloot de rijksoverheid de Helpoort te restaureren, daartoe aangezet door een enthousiaste Victor de Stuers. De rijksbouwmeester Lokhorst werd, behalve door De Stuers, bijgestaan door experts als Cuijpers en architect Sprenger. Deze laatste nam de restauratie van de Jekertoren voor z'n rekening.
Opgenomen in de PDF Vesting Maastricht, pp.17-19

Lees meer over dit onderwerp....

Van kanaal tot boulevard
Hoe een grensoverschrijdend kanaalproject een riante stadsautosnelweg opleverde.

Lees het PDF-bestand over dit onderwerp....

Tweeherigheid
Maastricht werd eeuwen gelijktijdig door twee landsheren bestuurd: de hertog van Brabant en de Prins-bisschop van Luik. Op z'n tijd hebben de Maastrichtenaren dat handig uitgebuit maar het leverde ook tweedeling in de stad op.

Lees meer over dit onderwerp....

O.L.Vrouwebasiliek
Het Vrijthof met St.Servaasbasiliek is de grote publiekstrekker maar aan een veel gezelliger plein - volgens kenners het gezelligste van Nederland - staat een oudere basiliek die ook een bezoek waard is. De O.L.Vrouwebasiliek heeft door eeuwen in de schaduw van de Servaas gestaan te hebben en door gebrek aan geld veel meer van zijn oorspronkelijkheid bewaard.
In de schatkamer bevinden zich eeuwenoude relieken en dan hebben we het nog niet over de Byzantijnse stukken die in de 19e eeuw op dubieuze wijze naar het Vaticaan verhuisden.

Lees meer over deze onderwerpen....

Maastricht's middeleeuwse kloosters
Een pagina in wording, maar de vorderingen wil ik u niet onthouden tot de hele klus geklaard is.

Vanaf de 13e eeuw vestigen zich diverse kloostergemeenschappen in Maastricht. Op het hoogtepunt, medio 17e eeuw, leefden in 22 kloosters en begijnenhoven zo'n 500 mensen op een bevolking van ongeveer 25.000. De franse overheersing maakte daar in 1796 rigoureus een einde aan.

Lees het PDF-bestand over dit onderwerp....