Het Amsterdam van Herman Misset
Ria volgt Herman Misset als die in 1911 naar de Prins Hendrikkade wordt gestuurd om Hotel Meester vast te leggen. Dat is namelijk door het Victoria Hotel gekocht en zal worden afgebroken om het hotel uit te kunnen breiden. En passant vertelt ze de geschiedenis van het hotel en natuurlijk de bijzondere geschiedenis van de halsstarrige eigenaren van twee hopeloos in de weg staande pandjes die de eigenaren niet voor een redelijk bedrag wilden verkopen. Thomas Roosenboom schreef er de roman Publieke Werken over, die ook verfilmd werd (zie trailer hieronder).
De uitbreiding van het Victoria Hotel werd in 1915 in gebruik genomen en reikte tot de Hasselaerssteeg. Recent is het hotel die steeg overgestoken voor nog een uitbreiding.
De twee huisjes zullen nooit meer bij het hotel getrokken kunnen worden, want zij zijn gezamenlijk met het hotel een monument geworden.
Het merkwaardigste meyn bekent
Aantekeningen uit het dagboek van Jacob Bicker Raye in de periode 1732-1772.
Deze week over hoge gasten op bezoek in de stad.
Hoge gasten op bezoek
Als er werkelijk voorname gasten op bezoek kwamen, pakte de stad flink uit. Tijdens de 40 jaar dat Bicker Raye verslag deed was dat opvallend vaak prins Willem IV. De eerste keer, tijdens de laatste jaren van het Tweede Stadhouderloze Tijdperk, werd hij nog afgepoeierd. De tweede keer was hij inmiddels stadhouder van Holland geworden en werd hij met alle egards behandeld en ingehaald en geëscorteerd door de Bijltjes. De derde keer stuurde hij de voltallige vroedschap, alle schepenen plus alle burgemeesters de laan uit. De wetsverzetting van 1748.
Tussendoor kwamen ook nog wat mindere goden langs en die werden ontvangen (of genegeerd) naar gelang ze van enig belang in Europa waren.
Een opvallende rol speelde het schilderijenkabinet van Gerret Braamcamp.
Hulp gevraagd, de oplossing
Al snel stroomde mijn postbus vol met de goede locatie: Surinameplein. Inclusief foto’s waaruit bleek dat de voetballertjes vaker gefotografeerd waren, waaronder onze dappere doelman. Adrie vertelde dat hij zowel op de lagere als middelbare school had geschoolvoetbald, maar helaas zonder kampioen te worden. Hij stuurde een foto (onderste) van een team van zijn school, Sint Nicolaas Lyceum, waarop Louis van Gaal staat. De rotonde op het plein was al in de 20er jaren aangelegd, maar tot de 50er jaren bleef de westzijde een open vlakte. Blijkbaar had men bij de aanleg wel al rekening gehouden met uitbreiding naar het westen, maar die volgde pas ruim 30 jaar daarna.
Goede oplossingen kwamen van Simon Claessen, Arjen Lobach, Anthony Kolder, Ria Scharn, Anneke Huijser, Robert Raat, Mike Man, Otto Meyer, Hans Smit, Adrie de Koning (geen locatie, wel voetbalinfo)
U kunt de afbeelding weer klikken voor het origineel in de Beeldbank (als het NA tenminste de problemen van afgelopen week opgelost heeft)
Foto: Nationaal Archief
Hulp gevraagd, de nieuwe
Een foto uit de eerste wereldoorlog toont een rij voor een winkel van de Gemeentelijke Vischverkoop. Ook in die oorlog waren veel levensmiddelen op de bon. We waren weliswaar neutraal, maar de invoer stagneerde door oorlogshandelingen op zee, tekort aan schepen en kolengebrek. De gemeentelijke visverkoop was echter al net voor de oorlog begonnen met verkooppunten in het hele land. Vlees was duur en vis werd beschouwd als een goede, eiwitrijke vervanger die het volk kon voeden. Uiteraard leidde deze door de overheid gereguleerde verkoop tot conflicten. Zo liet de kwaliteit te wensen over, zodat er een speciale ambtenaar werd aangesteld in IJmuiden voor “bemoeiingen”. En begrijpelijkerwijs protesteerde de reguliere vishandel tegen deze concurrentie. Wanneer deze gemeentelijke handel verdween kon ik niet achterhalen.
Op 8 juli 1925 botst een goederentrein op een passagierstrein op de spoorweg langs de Amstelveenseweg nabij het station Willemspark (na 1935 Haarlemmermeerstation). De goederentrein was net aan het rangeren toen het op een lokaal treintje Aalsmeer-Amsterdam botste. Het gevolg was een enorme ravage (krantenfoto), twee zwaargewonde en vijf lichtgewonde passagiers. De materiële schade was enorm en het baanvak was langdurig geblokkeerd. Achteraf is vastgesteld dat de machinist meerdere seinen dat de passagierstrein eraan kwam en voorrang had, genegeerd heeft.
Op 10 juli 1925 is de eerste steen gelegd voor de Nassaukerk der Gereformeerde Kerk in Amsterdam. De eerste dienst zou al op 20 juni 1926 gehouden worden. De locatie is aan de De Wittenstraat en -kade maar de naamgeving is geïnspireerd op alle toponiemen met "Nassau" (Nassaukade, Nassaustraat) in de buurt.
We staan op de Korte Prinsengracht en kijken naar het dubbelpakhuis op nrs. 14-16 aan de overkant. Het was het pakhuis van haringkoper Philips van der Ley die op de Martelaarsgracht in De Gouwe Wagen bij de Spaarndammerbrug woonde. Daarom heet het pakhuis ook "Het Pachuys van de Gouwe Wagen".
Eerste melding: 09:00 uur
Goede oplossingen kwamen van Mike Man, Jos Mol, Anneke Huijser, Ria Scharn, Anthony Kolder, Adrie de Koning, Arjen Lobach, Kees Dalmeijer, Carol de Vries, Otto Meyer, Robert Raat, Marike Muller, Luc Sunter, Peter Waagen, Hans van Efferen,
Dat het hier om de Nieuwe Stadsherberg moest gaan was o.i. duidelijk. Het kwam er dus op neer alle foto's (en prentbriefkaarten) van dat etablissement door te spitten op zoek naar een vermelding van een uitbater op de gevel. Ook dat was niet onoverkomelijk. We kijken hier naar de IJ-zijde.
Eerste melding: 09:28 uur
Goede oplossingen kwamen van Adrie de Koning, Ria Scharn, Jos Mol, Marike Muller, Anneke Huijser, Mike Man,
Alweer is er blijk gegeven dat het geheugen niet meer is wat het ooit was. Deze foto was al langer in de Beeldbank te vinden en zelfs op de quizpagina al eens geplaatst.
Het is de Herengracht ter hoogte van de Bergstraat tussen de huisnummers 131 (De Gecroonde Zwaen) en 133.
Toen met een heel verhaal over de bewoners van het pandje links.
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Ria Scharn, Jos Mol, Arjen Lobach, Anneke Huijser, Carol de Vries, Mike Man, Robert Raat, Marike Muller, Otto Meyer, Peter Waagen, Hans van Efferen, Anthony Kolder,
"Het is zomer, waarschijnlijk met een temperatuur zoals afgelopen week. Twee zeer zomers geklede dames lopen van een grachtje richting een poortje van een doorgang in de gevelrij. 'Zeer zomers' was 100 jaar geleden in elk geval nog zeer decent. De fotograaf is een bekende, bijna beroemde figuur die vele sfeerbeelden voor ons vastlegde. Zoals dit..."
Meer verschillende gevels op één foto ging bijna niet. Het gaat vandaag om dat uitbundige 19e-eeuwse pand links van de trapgevel.
Het was een latere eigenaar iets te wulps; hij liet het vereenvoudigen zodat u dit beeld vandaag niet meer zult aantreffen. Wat niet wegneemt dat dit alsnog een rijksmonument is.
Nu is het een hippe stadswijk, maar de Jordaan was aan het begin van de twintigste eeuw een koninkrijk vol sloppen. In de jaren 30 schilderen films als De Jantjes en Bleeke Bet alleen een heel ander beeld...