<<<Hier wordt je niet vrolijk van.
Rob Krier ging altijd eerst logeren en rondbanjeren in de stad waar iets moest komen en verdiepte zich gelijktijdig in de historie van de stad. Uiteindelijk kwam er dan een gebouw uit zijn pen, een gebouw dat zich duidelijk voegde! Onze Sjoerd Soeters zegt dat ook over ‘zijn’ Javakade: ’de kern van historisch Amsterdam heeft kleine panden die allemaal uniek zijn…, dát wil ik graag doortrekken!’
“Ach,” zoals mijn buurman van negentig al zei: “…als je een antieke kostbare zilveren taartschep breekt, zet je er ook geen plastic handvatje aan.” En zijn vrouw vult aan: “Eérst had je 'n schóónheidscommissie, tóén heette het wélstandscommissie, en nú..., tja nú zou ik het lélijkheidscommissie willen noemen, boehoe!!
Gijssies devies deze week:
óp naar een fijne moderne architectuur die zich vóégt!
Deze paltrok-zaagmolen De Eenhoorn stond tot 1929 aan de Kostverlorenvaart, Achterweg 3. De huidige Gilles van Ledenberghstraat volgt globaal het tracé van deze Achterweg. Even verderop stond en staat nog steeds de paltrokzager De Otter. Zeer tegen de zin van de vereniging De Hollandsche Molen, omdat De Otter helemaal ingebouwd staat tussen hoge flatgebouwen. Weg windvang...!
De gevelsteen uit het molenaarshuis, voorstellende een eenhoorn in hoog reliëf, is bewaard gebleven en ingemetseld in de buitenmuur van Huize Terra Nova Oostervecht, tussen Vreeland en Loenen. De molen behoorde omstreeks 1900 aan H.J. Kettenis, wat op de quizfoto nog te lezen is.
Goede oplossingen kwamen van Anthony Kolder, Kees Huyser, Anneke Huijser, Arjen Lobach, Jos Mol, Fons Baede, Otto Meyer, Adrie de Koning, Mike Man, Kees Dalmeijer, Han Mannaert, Robert Raat en Peter Waagen.
Een hulpvraag uit ongewone hoek. Een verzoek van Amber Slokker om mee te denken over de locatie van bijgaande foto, die eerder op Facebook werd geplaatst op zoek naar de achtergronden van deze foto. Het origineel is een zwart-witfoto, wie de kleur aangebracht heeft... zal wel AI zijn.
De oude vos verscheen al diverse keren in deze kolommen, meestal weer een jubileum of een ruzie met een toneelgezelschap of een ongeluk op het Roelof Hartplein, maar nu heeft hij toch in 't stof gebeten. Louis Bouwmeester overlijdt op dinsdag 28 april 1925 op 82-jarige leeftijd en op 2 mei wordt hij begraven op Zorgvlied. Dat gaat gepaard met het opbaren in de Stadsschouwburg en een indrukwekkende begrafenisstoet door de stad.
De Gemeentelijke Universiteit opent op 1 mei 1925 in het Binnengasthuis een kliniek waar kosteloos geslachtszieken behandeld kunnen worden door de afdeling Dermatologie & Venereologie. Dit samengaan van deze vakgebieden wordt na enige tijd gescheiden omdat dermatologie overspoeld wordt door SOA-patiënten. Die krijgen een eigen gebouwtje "onder de klok", de voormalige apotheek van het BG. Later neemt de GGD deze behandelingen over op de Groenburgwal om die later naar het Weesperpleinziekenhuis te verplaatsen.
Dat 'rafelrandje' werd welwillend opgepakt door de deelnemers. Dit is de binnenkant van de Westerdoksdijk. De douaneloodsen waren al buiten gebruik. Over het water van het Westerdok zijn de kantoorgebouwen Narwal en Walvis in de Grote Bickersstraat te zien.
Eerste melding: 09:00 uur
Goede oplossingen kwamen van Anneke Huijser, Ria Scharn, Otto Meyer, Adrie de Koning, Arjen Lobach, Kees Leseman, Anthony Kolder, Hans van Efferen, Mike Man, Bert Brouwenstijn, Jos Mol, Ton Hupkens, Marike Muller, Peter Waagen, Robert Raat,
De deelnemers die eerst de prentbriefkaarten bekijken voor ze aan de veel grotere hoeveelheid foto's beginnen, boften deze week. Deze scene op de Nieuwmarkt werd als zodanig vereeuwigd. Er zijn nog altijd mensen die dat driehoekige pleintje aan de overkant van de rijbaan niet als Nieuwmarkt zien, maar het is toch echt zo. De politiepost hielp geweldig om de locatie te vinden. Bijna de hele huizenrij rechts in de achtergrond moest wijken voor de 'Flesseman', inclusief de dubbele renaissancegevel die aan Hendrick de Keyser wordt toegeschreven. Daar hebben wij het in het verleden al eens over bericht, inclusief de beide gevelstenen (Jacobus en Andreas) uit die gevels. Hieronder een link naar een pagina uit 2015.
Eerste melding: 09:20 uur
Goede oplossingen kwamen van Marike Muller, Arjen Lobach, Hans van Efferen, Anneke Huijser, Otto Meyer, Ria Scharn, Mike Man, Jos Mol,
We staan hier in de Nieuwmarktbuurt. De huizen stonden in de Dijkstraat tot ze gesloopt werden voor de metroaanleg. Het laatste huis had huisnummer 48 maar tegenwoordig nummert de Dijkstraat door tot nr.100. De brug is #290 die over de Kromboomssloot ligt tussen Dijkstraat en Korte Dijkstraat.
Goede oplossingen kwamen van Arjen Lobach, Kees Huyser, Hans van Efferen, Otto Meyer, Mike Man, Ria Scharn, Anneke Huijser, Jos Mol, Adrie de Koning, Marike Muller, Peter Waagen, Robert Raat,
"Wat een plaatje! Echt iets voor een prentbriefkaart wat dit dan ook is. Eronder staat de straatnaam, maar de fotograaf staat daar niet, over het water kijkt hij ernaar. Onderwerp zijn een aantal torens waarvan er drie bij een kerk horen en één oude toren uit de 15e-eeuwse vesting. Als je goed speurt op de foto kan je nog een toren zien..., alhoewel... wel een kerk maar niet echt een toren. Heb je genoeg hieraan?"