Week 15 - 2024, de week van Gijsbreght

Vondelpark

Gijsbreghts hommage aan het Mokumsche Vondelpark
Gijsbreght loopt nog even door de geschiedenis van het Rij- en Wandelpark. Daarnaast stipt nog wat zaken rond het park aan, die hem speciaal opvielen.

Raadplaat week 12, de oplossing

Nevenstaande muzikale ♪♫ steen hangt op de Marnixstraat 150.

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Anthony Kolder, Robert Raat, Jos Mol, Otto Meyer, Mike Man, Bert Brouwenstijn, Marike Mulder, Hans van Efferen, Luc Sunter, Peter Waagen, Hans Smit en Arjen Lobach.

Nieuwe raadplaat week 15

Nog een muzikale steen...

  1. Wáár hangt bovenstaande muzikale forel?
  2. Wélk bekend lied zingt ie? (blubt ie?)

♪♪♫♪♪♫♫♫♪♪

Amsterdamse gezegden

Lou loene

Een term die op vele manieren gebruikt wordt om aan te geven dat je iets tevergeefs deed of geen nut gehad heeft. Wordt ook op meerdere manieren geschreven: lau, lauw of louw.
Het is Jiddisch; het gaat terug op het Hebreeuwse lo lanu ('niet aan ons'), het begin van psalm 115 ("Niet ons, HEER, niet ons / geef uw naam alle eer / om uw liefde, uw trouw"). 

Canon van Amsterdam

Deel acht van onze miniserie over het preciseren en/of verbeteren van het gestelde in de Canon van Amsterdam (2008).
Deze keer venster 19: Hoogduitse en Portugese synagoge (1671 en 1675). En natuurlijk schreven wij uitgebreid daarover. Lees nog eens...

 


U kunt de afbeeldingen weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de oplossing
Veel goede oplossingen: Herengracht met zicht op de brug over de Leidsegracht. Enkelen waagden zich aan een jaartal. Uw redacteur en vooral Kees Leseman speurden naar aanwijzingen. Eén is de winkelruit van Herengracht 394. Tot 1910 zit hier een fruithandel. Kruier Mellenberg woont daar ook. Zijn uithangbord “kruijerij” hangt in die jaren aan de gevel. In 1929 verhuist hij waarna kruier Ahé er woont. Hij adverteert in 1932 met zijn diensten als kruier en verhuizer. Op de winkelruit staat in die jaren “goederenvervoer en verhuizingen” op de winkelruit. (Door de onbetrouwbare datering in de Beeldbank is onduidelijk in welke jaren dit op de ruit staat.) Op foto’s van ca. 1940 is het een sigarenmagazijn van Ahé die blijkbaar tabak had van dat kruien. Kees kwam met een andere aanwijzing: de peperbus. Daarop leest hij de letters ‘OTUS’. Het is een reclameposter voor Lotus margarine. Ik vind zowaar de poster: “Moeder! Daar ben ik”, met een meisje dat een pak Lotus naar haar moeder brengt. Lotus “zo zoet als room” duikt op in reclames tussen 1906 – 1929. Tot slot een derde aanwijzing van Kees: een soort affiche op de brug met daarop de naam “Bruinsma”. Mogelijk is dit een verkiezingsposter van Adolf Bruinsma. Op de peperbus lijkt een affiche van Jan ter Haar te zitten, ook een politicus. Zowel in 1927 als 1931 doen zij mee aan verkiezingen. Ik opteer voor 1927, vanwege het verdwijnen van de reclames van Lotus in 1929. Kees pleit sterk en overtuigend voor 1931, toen er driftig geplakt en gekalkt werd voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Hulp kwam van S. Klaessen, Arjen Lobach, Kees Dalmeijer, Anthony Kolder, Maarten Helle, Anneke Huijser, Kees Leseman, Ria Scharn, Robert Raat, Hans van Efferen, Adrie de Koning, Mike Man, Jos Mol, Han Mannaert, Peter Waagen

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de nieuwe
De opkoper zit te wachten op zijn handkar. Hij kijkt naar twee mannen die aan de touwen staan. Hier wordt verhuisd en wellicht wacht hij op spullen uit dat huis. Vodden, metalen, maar ook gedragen kleding koopt hij op volgens het bord op zijn kar. Hij is zelfs met twee karren gekomen. Een jongen - zijn zoon? - staat er bij. Verder staan er twee broodkarren, waarvan de voorste ook “luxe brood” aanbiedt. Ik vermoed een rijke buurt. In de Beeldbank staan meer foto’s van venters, verkopers voddenmannen uit de jaren 30. De foto’s vermelden geen fotograaf, maar ik zou denken dat ze door een gemeentelijke dienst is gemaakt om deze mensen en hun straathandel te fotograferen.  

Weet u waar dit is?
laat u het ons weten

Op 7 april 1924 raakt de universiteit van Amsterdam weer een hoogleraar kwijt door verkeerde zuinigheid. De uitvinding van de 'buitengewoon' hoogleraar die onder aan de streep goedkoper is dan een 'gewoon' hoogleraar jaagt de kopstukken weg. Professor in de tropische geneeskunde Dr. Willem Abraham Kuenen wordt benoemd in Leiden en geeft de GU het nakijken.

B&W krijgen op donderdag 10 april groen licht voor overleg met een aantal woningbouwverenigingen om te komen tot bebouwing van de Postjeswetering met woningen en winkels. Ook aan de Stadionkade zullen soortgelijke projecten gestart worden.

- tentoonstelling 29 maart – 30 juni -
Zonder de negentiende-eeuwse zakenman Piet van Eeghen had Amsterdam er heel anders uitgezien. Als oprichter van het Vondelpark en het Prinsengrachtziekenhuis, kunstverzamelaar, weldoener en bankier drukte hij zijn stempel op de stad. Kom alles te weten over deze man en zijn invloed.
Meer informatie

fotoquiz week 13-2024 - oplossingen

1. Snelste...

Dit is de Slijkstraat, een on-straat die vermorzeld is tussen het UvA-complex Oudemanhuispoort en Proost & Brandt aan het Rusland. In 1900 werd er nog volop gewoond, maar wat er nu staat zijn historiserende gevels die utiliteitsbouw afdekken. Drie van de huizen hadden tot de afbraak gevelstenen die daarna gingen zwerven. Lees meer over die gevelstenen via de link hieronder. Lees verder wat er nog meer over de Slijkstraat geschreven is.

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Anthony Kolder, Robert Raat, Hans van Efferen, Peter Waagen, Jos Mol, Mike Man,

U kunt de afbeeldingen weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

2. Ra-ra

Vorige week moest Jacob Olie weer even op de proppen komen, en wel in zijn vertrouwde buurtje dicht bij de Zandhoek en Bokkinghangen. Deze foto maakte hij in 1861 aan de Zoutkeetsgracht, de gracht die tussen de schans en de Westelijke Eilanden ligt.

Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Jos Mol, Robert Raat, Mike Man, Marike Muller, Adrie de Koning, Harry Snijder,



3. Zoektocht

In 1910 opende J. Mulder op Rembrandtplein 44 een café Metropole. Kees Leseman weet te vertellen dat een café met die naam al sinds 1905 bestond. Mulder kwam vanuit de Amstelstraat naar het plein. Toen hij als uitbater in 1918 stopte omvatte zijn café-restaurant-zalencentrum de nummers 44-46-48. De naam Metropole bleef op nr.22 voortbestaan, maar nu met G. Ch. Doon als uitbater (zie advertentie). Hij had daar zelfs hotelcapaciteit beschikbaar. Zie deze foto in de Beeldbank.

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Anthonie Kolder, Ria Scharn, Kees Leseman, Arjen Lobach, Kees Dalmeijer, Anneke Huijser, Mike Man, Robert Raat, Greet van Looij, Marike Muller, Jos Mol, Hans van Efferen, Adrie de Koning, Peter Waagen,

fotoquiz week 14-2024 - nieuwe opgaven

1. Snelste...

De snelste met het goede antwoord op de opgave van vorige week was Kees Huyser. Hij stelt deze foto voor als nieuwste hersenkraker.

1. Wat is het adres van dit pand?

2. Ra-ra...


"Ik kijk een straat in en zie aan het eind een toren oprijzen. Door de straat rijdt een paardentram; ik kan alleen lezen dat hij van de Dam komt maar niet waarheen de rit gaat. Achter de tram zie ik de zonnige kant van de straat waar de meeste winkels zonneschermen neergelaten hebben. Van deze straat zijn door collega's al tientallen foto's gemaakt maar ik heb er nu een met die paardentram. En precies die foto wil ik van u horen..."

3. Zoektocht...

Ai..., dit is weer een halve foto. Hopelijk voor u blijft er genoeg te herkennen over zodat u weet waar we hier zijn.

1. Waar is dit?