Eindejaarsquiz 2018 - Theo Bakker's Domein

Dit jaar is de Eindejaarsquiz 2018, dit jaar samengesteld door Adrie de Koning en Jos Mol. Zij laten 12 foto's zien, alle terug te vinden in de Beeldbank, waarvan u moet zien uit te vinden wat het antwoord op de gestelde vraag is. U eindigt met 11 woorden waarvan de eerste letters en één woord waarvan de laatste letter, dus in totaal 12 stuks, een woord vormen. U moet echter nog wel even de letters in de juiste volgorde zetten. Twee letters zijn identiek en staan al op hun juiste plek, de nummers 2 en 8. Het resultaat is een verdwenen beroep. Het gaat op vrijwel identieke wijze als het TV programma '2 voor 12' van Astrid Joosten op vrijdagavond NPO-2. Er worden geen lidwoorden gebruikt, dus geen de, het en één.
Anders dan vorige jaren heeft u dit jaar slechts de tijd tot 20 december, dit om administratieve redenen vanwege de prijs. Door deze quiz tijdig te versturen kunt u toch op uw gemak het antwoord op de 12 vragen zoeken en de letters in de goede volgorde zetten. Uit de goede inzendingen zal door loting één winnaar worden verkregen. Deze winnaar krijgt een proefabonnement 2019 van Ons Amsterdam voor één jaar toegestuurd. Het abonnement stopt automatisch na dat jaar en of u dat wilt continueren maakt u zelf uit.
De winnaar wordt uitgenodigd zijn/haar NAW gegevens naar dit Digitaal Weekblad op te sturen, zodat het tijdschrift op zijn/haar naam kan komen te staan. Geeft u bij uw oplossing a.u.b. aan indien u al een abonnement op Ons Amsterdam heeft? Uw oplossing graag via deze link

1.

 

Dit leuke trapgeveltje staat er nog altijd. De erin gevestigde nering is wel veranderd. Waar staat dit pand?

2.

 

Achter het deurtje aan het eind van de gang van dit hofje bevindt zich een bekend water. Welk water is dit?
(De letter blijft op de 2e positie)

3.

 

Deze succesvolle Amsterdamse ondernemer was ook lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Hij was initiatiefnemer van de invoering van hondenbelasting. Hoe heette hij (achternaam)?

4.

 

De waterpomp van één van de Amsterdamse hofjes, maar aan welke straat ligt dit hofje?

5.

 

De gracht is later verdwenen. Over welk water hebben we het?

6.

 

In het inmiddels verdwenen hoekpand bevond zich destijds een bedrijf dat we tegenwoordig een horecagelegenheid zouden noemen. We zoeken de naam van de straat rechts. Maar let op: we zoeken voor de verandering niet de eerste, maar de laatste letter!

7.

 

Dit staat beter ergens anders! Welke straat/steeg zien we hier?

8.

 

Inhuldiging van een hoogstaand persoon. Maar op welk(e) straat/plein bevindt zich die hoogwaardigheidsbekleder?
(De letter blijft op de 8e positie)

9.

 

Het linker gebouw ziet er niet erg Nederlands uit. Uit de naam ervan blijken dan ook buitenlandse invloeden. Aan welke gracht stond dit?

10.

 

Koning, Keizer, Admiraal, deze plaats kennen we allemaal. Hoe heet dit gangetje?

11.

 

Dit poortje hoort bij een complex van gebouwen. We zoeken de straat waar het hoofdgebouw aan staat en waaronder het ook in de volksmond lang bekend stond.

12.

 

Let op het lage poortje links op de foto. In welke straat is dit poortje gelegen?

© Alle foto's zijn afkomstig uit de Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam.