Week 12 - 2025, de week van Gijsbreght




Hommage...

...aan de raspedagogen Kobald de Brouwer, Wilhelmina Bladergroen en Theo Thijssen.

Theodorus Johannes (Do) Thijssen (Amsterdam, 16 juni 1879 - aldaar, 23 december 1943) was een Nederlands schrijver, onderwijzer, socialistisch politicus en esperantist. Zijn bekendste boek is Kees de jongen (1923), dat in de Amsterdamse Jordaan speelt.  De vroegere Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur (de P.C. Hooftprijs voor kinderboeken) heet sinds 1988 de Theo Thijssenprijs (lees verder via onderstaande link).

Bladergroen, Wilhelmina Johanna, orthopedagoge (Amsterdam 12-7-1908 - Glimmen (Gr.) 25-12-1983). Als lerares kwam Bladergroen met veel sociale ellende in aanraking, wat een sterk maatschappelijk engagement bij haar wakker riep. Zij was onder andere betrokken bij de oprichting van het Vrijzinnig Christelijk Jeugdwerk en bij de inrichting van een tehuis voor de opvang van jonge werklozen. Tevens gaf ze les aan de Amsterdamse School voor Maatschappelijk Werk.

Bladergroen mag een van de grondleggers van de universitaire orthopedagogiek en ‘wegbereidster van het LOM-onderwijs in Nederland’ worden genoemd. Een schoolsoort waar Gijsbreght zijn werkzame leven aan gewijd heeft.

Raadplaat week 09
de oplossing

Reguliersgracht 63, de door Gosschalk ontworpen zeer originele gevel in middeleeuwse stijl (de zogenaamde Chalet-stijl) met topgevel met windveren en overkragingen, en details in neo-renaissance, open loggia op de derde verdieping.

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser,  Arjen Lobach,  Anneke Huijser,  Anthony Kolder,  Mike Man, Jos Mol,  Luc  Sunter,  Otto  Meyer, Kees Dalmeijer, Robert Raat, Han Mannaert,  Marike Muller, Hans van Efferen en Peter Waagen.

Nieuwe raadplaat
week 12

  1. Wat is dit?
  2. Waar staat het?



De geboorte van de stad
Op zoek naar middeleeuws Amsterdam

Bouwhistoricus Gabri van Tussenbroek en stadsarcheoloog Ranjith Jayasena nemen de lezer in een uiterst toegankelijk verhaal mee naar de oevers van de Amstel in het jaar 1275. Amsterdam bestond op dat moment al langer. Maar wat was het voor plaats? Wat weten we over de mensen die er woonden en hoe hielden ze hun voeten droog? Waarom kregen de mensen hier een privilege van graaf Floris de Vijfde? Hoe zat het ook alweer met Gijsbrecht van Amstel? En waarom is Amsterdam eigenlijk Amsterdam geworden? 

Browser-weergave vergroten voor grotere afbeeldingen

Met enige regelmaat krijgen we opmerkingen dat de afbeeldingen vroeger toch wel net zoveel groter afgebeeld werden dat de details beter te herkennen waren. Om dat te verbeteren kunt u zelf iets doen. De nieuwe opmaak is zodanig dat op elk apparaat - van telefoon tot desktop-computer - de weergave optimaal is. Op desktop-computers in twee kolommen en op uw telefoon in 1 kolom. Dat wil niet zeggen dat die weergave niet te beïnvloeden is. U kunt in de meeste browsers op uw desktop-computer het beeld vergroten met Ctrl-+, zover zelfs dat u op uw 24-inch scherm ook maar 1 kolom in beeld krijgt. Zie de bijgaande screendump.

Met Ctrl-0 herstelt u het beeld weer.

U kunt de afbeelding weer klikken voor het origineel in de Beeldbank


Hulp gevraagd, de oplossing
Velen zagen het al snel: dit is een een stukje galerij; een restant van de galerijen die aan de west- en oostzijde van het Paleis voor Volksvlijt stonden. Het Paleis brandde al in april 1929 af, maar de twee galerijen bleven gespaard en bleven nog in gebruik. Het terrein ertussen bleef lange tijd braak liggen. In 1939 werd het gebruikt voor de tentoonstelling van 100-jaar spoorwegen. Later legde de gemeente er een park aan, inclusief uitspanning. Uiteindelijk vond men een bestemming voor het terrein: het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank. De galerijen moesten plaats maken voor dit enorme gebouw en werden daarom in 1960 – 1961 afgebroken.

Hulp kwam van Mike Man, Jos Mol, Ria Scharn, Kees Dalmeijer, Anneke Huijser, Arjen Lobach, Simon Claessen, Hans van Efferen, Robert Raat, Peter Waagen,

U kunt de afbeelding weer klikken voor het origineel in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de nieuwe
Het volksleven werd ruim honderd jaar geleden blijkbaar als schilderachtig beschouwd, getuige 34 prentbriefkaarten met die titel. De kaarten tonen diverse taferelen die uiteraard vastgelegd waren in de volksbuurten zoals Jordaan en Jodenbuurt. Dansende Balinese meisjes, Volendammers in klederdracht, dat begrijp ik. Maar een bloemenverkoopster in de Jordaan, gold dat destijds als iets exotisch? Er heerste destijds schrijnende armoede en woningnood, maar – niet ongebruikelijk voor prentbriefkaarten – zij toonden de zonnige zijde van het (volks)leven.

Weet u waar dit is?
laat u het ons weten



A.F.C. AJAX bestaat op woensdag 18 maart 1925 25 jaar. U zou al voetbalfan moeten zijn om onder de namen van bestuurs- en ereleden bekende namen te ontdekken. Ajax speelt dan nog in het "houten stadion" met 6 speelvelden met elk kleedhokjes en warm en koud stromend water.
Vanwege de lange reistijden is de landelijke competitie opgedeeld in 5 voorronden waarvan de nummers 1 en 2 voor de beker gaan spelen. Dat zijn Noord-, Midden- en Zuid-Nederland en 2 competities in West-Nederland.

fotoquiz week 11-2025 - oplossingen


1. Snelste...

Als het gebouw rechts geen belletje deed rinkelen, zou u in de poort het Artis-hek met de beide adelaars opgevallen kunnen zijn. Die poort werd opgericht ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koning Willem III in 1874. De ingang van Artis is in de Plantage Kerklaan en om deze foto te kunnen maken moest de fotograaf midden op het wegdek van de Plantage Franschelaan gaan staan, de tegenwoordige Henri Polaklaan. Het deel van de Franschelaan dat door Artis opgeslokt is, kennen we als de Papegaaienlaan (onderste foto).

Eerste melding: 09:01 uur

Goede oplossingen kwamen van Marike Muller, Kees Huyser, Anneke Huijser, Anthony Kolder, Ria Scharn, Adrie de Koning, Simon Claessen, Kees Leseman, Mike Man, Arjen Lobach, Kees Dalmeijer, Jos Mol, Otto Meyer, Hans van Efferen, Robert Raat, Peter Waagen, Han Mannaert,




2. Ra-ra

Dit is de foto die als voorbeeld gold. Daaronder het schilderij van Jan de Beijer met de Haringpakkerij en de rij huizen in Hollandse Renaissance. Jammer dat dit niet behouden kon worden.

Eerste melding: 09:19 uur

Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Anneke Huijser, Arjen Lobach, Kees Dalmeijer, Mike Man, Hans van Efferen, Anthony Kolder,

3. Zoektocht

Als hint was een klein stukje van de Spaanse gevel blijven staan. Dan hebben we het over Singel 2. De aandachttrekker, die sterker was dan voor de fotograaf, was ongetwijfeld het gedoe in de sluiskolk van de Nieuwe Haarlemmersluis. Dat is tot vandaag soms een wirwar vanjewelste, zeker als er rondvaartboten vanuit de Brouwersgracht naar het Open Havenfront willen varen.
Achter dit groepje begint de Haarlemmerstraat.

Eerste melding: 09:05 uur

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Anthony Kolder, Jos Mol, Anneke Huijser, Simon Claessen, Mike Man, Kees Dalmeijer, Fons Baede, Marike Muller, Ria Scharn, Otto Meyer, Hans van Efferen, Robert Raat, Peter Waagen,

fotoquiz week 12-2025 - nieuwe opgaven

1. Eerste...

De snelste met het goede antwoord vorige week was Marike Muller. Gewoontegetrouw toog ze weer met de camera de stad in en leverde deze foto af. Het venijn zit 'm in het feit dat dit de achterkant van huizen is.

  1. In welke straat staan deze huizen met hun voorkant?
  2. Op welke brug stond Marike toen ze deze foto maakte?

2. Ra-ra...

"Vorige week was sprake van een gedenkbouwsel ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van koning Willem III. Er stonden in de stad nogal wat van deze gedenktekens, en dat in velerlei vormen. Ik heb een foto voor me van zo'n object op een plein waarvan u ook vorige week had kunnen lezen dat er op diezelfde plek voorheen een bolwerk was. Welke foto is dat?"

3. Zoektocht...

Ho! Niet te snel insturen. Eerst goed kijken.

  1. Welke brug is in beeld? (naam, nummer of allebei)
  2. Welke straat zien we in de achtergrond?
  3. Hoe heet de straat vanaf de brug naar de voorgrond? (toenmalige naam of huidige; alweer een hint)