>
weekblad-logo

week 38-2015

Fotoquiz

Erwin Meijers was de snelste met het antwoord op de quizfoto van vorige week. Daarom komt de opgave van deze week van hem. Hij wil het adres van de twee middelste panden weten op de rechtse foto. Dat is de situatie na een verbouwing, waarbij het rechter pand hetzelfde uiterlijk kreeg als het linker. Er zit weer een stevige hint in de foto links. Zoek niet in de Beeldbank; de foto's komen uit de collectie van Erwin zelf. De foto die wel in de Beeldbank aanwezig is krijgt u volgende week te zien.

Oplossingen via deze link.

Oplossing vorige week

Het huis heeft als adres Keizersgracht 452 en het staat op de hoek van het Molenpad. Het was voor Erwin een déjà vu want hij heeft het pand zelf helemaal beschreven: zie Keizersgracht 452  De Groene Bocht. Daar vindt u veel meer informatie over en foto's van het pand.
De naam Molenpad stamt van voor de Derde Uitleg en slaat op het pad naar de korenmolen De Tor buiten de toenmalige stad, te zien op de kaart van Balthasar Florisz van 1625. Ook als straat heeft het Molenpad nooit een andere naam gekregen.

Het Molenpad werd de schans van het stukje stadsmuur dat de nieuwe omwalling met de oude stadsmuur verbond. Er werden veel stedelijke werkplaatsen gevestigd, waaronder de steenhouwerswerf van de afbeelding links. Lees meer in De Verheling. Klik de afbeelding.

Fotoquiz jaarboek

Voor welke instelling werd dit pand gebouwd?
Wat was later de beroemdste instelling die het pand gebruikte?

Cryptische vragen, maar als er gerichter gevraagd wordt geven we teveel weg. Er zit een hint in de foto verborgen, dat moet genoeg zijn. Dit pand is met een adembenemend 'avontuur' verbonden. We willen natuurlijk dat u dat flink uitdiept.

Uw oplossing via deze link.

Doe mee en verzamel zoveel mogelijk informatie en afbeeldingen die betrekking hebben op de quizfoto van deze week. Onze redactie bakt er weer een verhaaltje van.

Oplossing vorige week

Een der insteekhavens van de Groentemarkt aan de Marnixstraat. De insteekhavens waren vanuit de Singelgracht gegraven. Het personeel op de foto is smpelweg een dekschuit groente aan het lossen. De groentemarkt was hier van 1895 tot 1934 en kwam naar de Marnixstraat van diverse plekken in de stad, o.a. de Prinsengracht. De markt had zeven insteekhavens vanuit de Singelgracht. Later kwam er een hulpmarkt bij op de gedempte Elandsgracht.

De groothandelaren hadden loodsen op de dammen tussen de insteekhavens, maar de markt was ook toegankelijk voor de kleine tuinder in de polder die zijn waren wilde aanbieden. Die hadden allemaal een vaste ligplaats in de Lijnbaansgracht tussen Passeerdersgracht en Lauriergracht, met in de kademuur evenzovele ingemetselde ringen om aan te meren.


Tijdens de markt was het een complete chaos op de Marnixstraat. Geen doorkomen aan. De tram werd tijdens de markturen omgeleid. Dat maakte al snel duidelijk dat ook deze locatie niet houdbaar was.
In 1933 begon de verhuizing van de markt naar de gereed gekomen delen van de Centrale Markthallen aan de Jan van Galenstraat. In 1934 was het gebeurd met de groentemarkt aan de Marnixstraat.

Het uitgebreide artikel staat voor u klaar, als zevenendertigste aflevering van ons eigen jaarboek Fotoquiz 2015.

Klik deze link om alleen aflevering 37 te lezen.

U kunt ook alle aflevering tot vandaag tegelijk inzien: klik hier (of de omslag links) voor het jaarboek zover als het gevorderd is (>22MB).

Aflevering 37 werd samengesteld uit materiaal van Anneke Huijser, Ria Scharn, Maaike de Graaf en J.W. van Beeren (OA).

Wat? Waar?

Wat? Waar?

Waar vindt deze bedrijvigheid plaats? Bij welk bedrijf behoorde die loopbrug? Omschrijf maar wat er allemaal te zien is. Uw oplossing(en) graag via deze link

Oplossing vorige week:

Locomotiefloods Westerdok rangeeremplacement van de NS. De loods is eigenlijk een carrousel die rond kan draaien. De locs werden aan een kant naar binnen gereden, waarna het platform draaide en er een volgende loc kon binnenrijden. Aan de plattegrond hieronder is te zien dat er zelfs drie locs tegelijk binnen konden rijden.

De eerste met het goede (en complete) antwoord was Robert Raat.

 

Carol vaart weer

Nu even de puntjes op de "i". Over welk water voer Carol toen hij deze foto nam? De naam van de straat waar we in kijken is de tweede vraag. Uw oplossing via deze link.

Paul vliegt

Oplossing vorige week:

Het Vierwindenhuis op het Windroosplein op de meest noordelijke punt van Wittenburg. Architect Piero Frassinelli.

Bezoek de eigen site van het Vierwindenhuis.

De eerste met het goede antwoord was Ria Scharn.

Dit collectieve woongebouw kwam tot stand dankzij de filosoof Fons Elders. Het complex is gebaseerd op een kosmologische ordening en georiënteerd op de Poolster. Elk van de vier hoeken, waarin zich het merendeel van de gemeenschappelijke voorzieningen bevinden, is gewijd aan een van de oerelementen. Het complex zou voorwaarden moeten scheppen voor een manier van wonen die de traditionele verhouding tussen afzondering en contact met medebewoners zou kunnen doorbreken.

Bron: Architectuurgids NL

Van metselverband...

Een feest om te zien, dit samenspel van architect en metselaar. Het is bijna boetseren met baksteen. En als we dan toch bezig zijn een borstwering te metselen, waarom dan niet een beetje spelen met de ordening van de stenen. En de voeg wil ook wat!

Deze foto is genomen in de Vrijheidslaan.

Ook in moderne gebouwen valt er soms nog wat te beleven met metselverbanden. Met twee kleuren steen borduurt men hier voort op architectonische vormen.

De foto is niet in Amsterdam genomen. Er was niet zo snel een treffend voorbeeld te vinden. Weet u er een? Stuur een foto a.u.b.

De volgende stap is het combineren van natuurstenen sculturen in een speelse gevelwand. Daar vind je plenty voorbeelden van aan het Scheepvaarthuis.

...tot baksteensculptuur

Beeldhouwwerk in baksteen, hier letterlijk "in" de bakstenen. Een basreliëf, ongeveer zoals sgraffito in cement doet. Deze is van Hildo Krop in een gang tussen twee panden in de Plantage. Er zijn heel moderne voorbeelden van, zoals hieronder. Deze foto is meteen het opstapje naar de werkelijke scultuur in baksteen.

Deze sculptuur is ook van Hildo Krop. Hij maakte hem voor Het Schip van Michel de Klerk aan het Spaarndammerplantsoen, hoek Zaanstraat.

Metamorfose

Het kan verkeren...!

Kalverstraat 24, 22, enzovoort v.l.n.r. Tussen de twee meest rechtse huizen de Jonge Roelensteeg. Een opstootje voor het huis nr.22 van boekverkopers Yntema en Tieboel. Die strooien pamfletten vanuit een raam waarin zij zich verdedigen tegen aantijgingen jegens hen. Dit speelt zich af op 10 september 1768 en zo zag de Kalverstraat er toen uit. Een aaneenschakeling van woon-/winkelhuizen. Het begin van de Kalverstraat, direct bezuiden de Dam behoort tot de oudste kernen van de stad. De huizen 22-24 werden de basis voor café-restaurant-hotel Suisse, dat vóór 1880 een nieuw pand liet optrekken (afb.2). In 1889 ontstond brand in de kledingzaak van fa.Kattenburg op nr.26. De brand sloeg over op hotel Suisse, waarbij een hotelgast, een 8-jarig jongetje omkwam. Suisse werd opnieuw opgetrokken naar een nieuw ontwerp, dat nu ook nr.26 en N.Z.Voorburgwal 181 omvatte. Ook de nieuwbouw zou in 1983 afbranden, maar deze keer werd de brand, naar men aanneemt, aangestoken. De gebouwen stonden al sinds najaar 1974 leeg.
Na het afbranden van Suisse is hier bodemonderzoek gedaan en zijn er bewoningsresten van eind 12de en begin 13de eeuw gevonden. Dat is dus minstens zo oud als de vroegste vondsten aan de Nieuwendijk.
Helemaal onderaan de nieuwste nieuwbouw.

Deze week honderd jaar geleden

Woensdag 22 september 1915 - Viering 25-jarig bestaan van het Sint Elisabethgesticht, Mauritskade 25-27.
Het pand werd in juli 1886 door bouwmeester Adrianus Bleijs ontworpen. De opzet was om in het Sint Elisabeth Gesticht invalide en ongeneeslijk zieke oud-wezen van het Rooms Catholijk Maagdenhuis en andere ongeneeslijk zieke vrouwen op te nemen. Het was een verpleeghuis avant la lettre. Op 22 september 1889 werd het gesticht officieel geopend. Regenten van het R.K. Maagdenhuis beheerden en bestuurden de stichting. De Zusters van Liefde uit Tilburg, die ook in het Maagdenhuis werkten, namen de zorg op zich. Omdat het woord gesticht een negatieve associatie kreeg, werd de naam in 1960 veranderd in 'Huize Elisabeth'. Op dezelfde dag vierde ook de geneesheer-directeur van het gesticht, dr. J. Th. H. Hermans, zijn 25-jarig jubileum.
De oorspronkelijke pensionkamers die gebruikt werden door de eerste en tweede klasse zijn nu in het bezit van woningcorporatie Ymere en zijn in gebruik als hat-eenheden. Bron: Wikipedia

Oude afleveringen

Hieronder weer een keuzemenu naar oude afleveringen van het jaar 2015. De keuze '2014' leidt naar aflevering 1 van 2014, met onderaan een eigen menu voor dat jaar.

2014 wk01 wk02 wk03 wk04 wk05 wk06 wk07 wk08 wk09 wk10 wk11 wk12
wk13 wk14 wk15 wk16 wk17 wk18 wk19 wk20 wk21 wk22 wk23 wk24 wk25
wk26 wk27 wk28 wk29 wk31 wk32 wk33 wk34 wk35 wk36 wk37 wk38  

Veel van de historische afbeeldingen van Amsterdam komen uit de collectie van het Stadsarchief Amsterdam

 
Aanmelden voor deze digitale uitgave    -    Afmelden voor deze digitale uitgave